Vegan en suikervrij ijs, ook wel NICECREAM!

Vegan en suikervrij ijs, ook wel NICECREAM!

10 min + vriestijd

ca. 3 porties

Zelf heerlijk ijs maken? Met dit recept is dat super eenvoudig! Het ijs is ook nog eens vegan, suikervrij en lactosevrij dus helemaal verantwoord. Bovendien heb je maar een paar ingrediënten nodig. De basis van het roomijs is banaan en/of avocado. 


Maak jullie keuze op basis van deze informatie:

  • Houden jullie van extra zoet en vinden jullie banaan heel lekker? Kies dan voor een hele banaan (en geen avocado)

  • Vinden jullie banaan wel lekker, maar mag het best nog iets gezonder en willen jullie de banaan smaak niet té overheersend? Kies dan voor een halve banaan en een halve avocado (dit is ook onze favoriete combi!).

  • Houden jullie helemaal niet van banaan? Kies dan voor een hele avocado. 


Daarnaast zijn er zijn twee methodes om het ijs te maken: 

  1. Zonder ijsvorm, om zelf te scheppen (snelste methode)

  2. Met ijsvorm, dus op een stokje


De methode zonder ijsvorm is ook ideaal als je wat sneller ijs wilt maken. Het enige dat je namelijk aan voorbereiding nodig hebt is standaard wat banaan en/of avocado in de vriezer. 


De methode met ijsvorm is vooral praktisch omdat je het ijs niet meer hoeft te scheppen en direct in een leuke vorm op een stokje zit. De ijsvorm is ook te koop in een pakket, klik hier voor het Startpakket ijsjes maken. 


Beide methodes licht ik toe in dit recept.

Vegan en suikervrij ijs, ook wel NICECREAM!

Zo maak je het:

Voor de methode zonder ijsvorm (klaar in ca. 2 uur):

  • Zorg dat je standaard plakjes bevroren banaan en/of avocado in de vriezer hebt liggen. Is dit niet het geval dan kan je het ook maken als het nog onbevroren is, maar houd dan rekening met een langere vriestijd. 

  • Haal dit uit de vriezer zodra je ijs wilt maken. Doe de banaan en/of avocado in de blender, samen met de overige ingrediënten. Tip: doet de blender niets? Voeg dan nog wat kokosmelk toe. 

  • Zorg dat alles goed gemixt is en proef of je de smaak goed vindt. Voeg eventueel nog meer fruitpoeder of ahornsiroop toe. Doe dan het ijs terug in het bakje en zet dit voor 1,5 à 2 uur in de vriezer (langer mag altijd). Dan is het ijs klaar! 

  • Gebruik een ijsschep om leuke bolletjes te scheppen en doe het ijs in een leuk bakje of maak je eigen glutenvrije hoorntjes


De methode mét ijsvorm: 

  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een geheel (let op: bij deze methode gebruik je dus ca. 250ml kokosmelk). 

  • Giet alles in de ijsvorm en zet deze voor ca. 4 à 5 uur in de vriezer. Dan is het ijs goed uitgehard en zijn je ijsjes klaar! 

Vegan en suikervrij ijs, ook wel NICECREAM!

Tip: het ijs is ook goed te maken met andere (plantaardige) melk, maar zal dan wel minder romig zijn. Dit kan dus het beste voor ijsjes uit een ijsvorm en zou ik minder snel aanraden voor schepijs. 

Ingrediënten

Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten

• 1 banaan OF 1 avocado OF een halve banaan en halve avocado

• 5 el kokosmelk voor schepijs, 250 ml kokosmelk voor ijsjes uit een ijsvorm

• 1,5 à 2 el fruitpoeder naar keuze, zoals Blueberry Boost (paars), Raspberry Rise (roze) of Strawberry Sparkle (lichtroze). Een combinatie van fruitpoeders is ook aan te raden, zoals Raspberry Rise met Strawberry Sparkle. Hier shop je een voordeelpak met twee smaken.

• Optioneel: 1 el ahornsiroop 

Overige benodigdheden:

• blender of food processor

• evt. een leuke ijsvorm zoals deze van We Might Be Tiny. Je kunt ook een startpakket ijsjes maken, dit pakket kan je hier bekijken. 


Bekijk meer gezonde producten in de webshop