top of page
Zoeken

Winactie + alles wat je moet weten over chocolade!

Chocolade: de meeste kinderen zijn er dol op! Helaas is de meeste chocolade die je in de winkel koopt niet gezond. Toch heeft chocolade (mits je de juiste hebt) ook hele mooie eigenschappen en bestaan er ook echt mooie duurzame producten met chocolade die geschikt zijn voor kinderen. In deze blog vertel ik waar je op moet letten als je chocolade wilt kopen én laat ik je het concept van Play in Choc zien, die hét duurzame en verantwoorde alternatief op het welbekende surprise ei hebben ontwikkeld. Ik ontving van hen een ‘selection box’ met biologische chocolade om uit te proberen en ook jij kan zo’n box winnen!De feiten over chocolade

Eerst even wat feitjes over chocolade. In tegenstelling wat vaak gedacht wordt, bevat chocolade een heleboel gezonde voedingsstoffen zoals goede vetten, vitamines en mineralen. Zo is chocolade rijk aan magnesium, zink, kalium, ijzer en zink. Daarnaast bevat chocolade boordevol flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsels. Tenslotte is chocolade ook nog eens goed voor je hersenen en stimuleert het de endorfineproductie. Dit hormoon wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd omdat het je stemming op een positieve manier kan beïnvloeden.

Hop, op naar de winkel hoor ik je denken! Maar let op, er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kopen van chocolade.


Waar moet je op letten?

Het belangrijkste is allereerst de hoeveelheid cacao en suiker. Juist in cacao zitten de belangrijke stoffen die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, dus je hebt een chocolade nodig met een hoog percentage cacao. Soms staat het op de verpakking, maar belangrijk is om ook altijd naar de ingrediëntenlijst te kijken.


Het eerste ingrediënt dat je ziet staan op de ingrediëntenlijst (van ieder product overigens) is namelijk het ingrediënt waar het meeste van in zit, gevolgd door het ingrediënt dat er daarna het meeste in zit, enzovoorts. Nu is dat bij chocolade in 9 van de 10 gevallen: suiker. Meestal is dit ook nog eens geraffineerde suiker en dat betekent helaas dat dit type chocolade niet zoveel goed zal doen voor je lichaam. De basisregel voor chocolade luidt:


“Hoe hoger het percentage cacao, hoe meer cacaobestanddelen en hoe minder suiker het bevat”

Zoek dus altijd naar een pure chocolade met bij voorkeur minimaal 70% cacao. Daarnaast kan je nog letten op keurmerken of eigenschappen die iets zeggen over de kwaliteit en duurzaamheid van de cacao, zoals Fairtrade of Biologisch. Vanwege de nadelige eigenschappen van zuivel ben ik ook voorstander van vegan chocolade, gemaakt van enkel cacao, cacaoboter en kokosbloesemsuiker of rietsuiker.


Play in Choc

Vorig jaar op de Biobeurs kwam ik het super leuke merk ‘Play in Choc’ al tegen. Dit merk is ontstaan doordat eigenaresse Maya op zoek was naar een eco vervanger voor het suprise ei dat gemaakt is van suikerrijke, goedkope chocolade en een wegwerpplastic speeltje bevat. Het duurzame alternatief van Play in Choc bestaat uit een klein doosje met daarin twee afzonderlijk verpakte chocolaatjes (vegan en biologisch), een verrassings-3D puzzel van een dier en een kaartje met daarop leuke weetjes over het betreffende dier. Er zijn verschillende series die je kunt verzamelen, zoals dinosauriërs, bosdieren of bijvoorbeeld bedreigde diersoorten.Alles in het doosje, inclusief het doosje zelf is 100% biologisch afbreekbaar, CO2-gecompenseerd en gemaakt van gerecycled en recyclebaar karton. De chocolaatjes zitten in een composteerbare folie gemaakt van onder andere houtpulp en kan gewoon bij het compost.


Ik ontving van Play in Choc een ‘selection box’ met daarin 6 verschillende suprise doosjes. Al vanaf het moment dat het binnen was gekomen was Kae-Lynn super enthousiast en het liefste wilde ze er gelijk één open maken. Uit de serie bedreigde diersoorten hadden we een gorilla! Op het kaartje staan wat leuke feitjes (in het Engels) en terwijl ik dat voorlas begon Kae al aan het in elkaar zetten van de Gorilla. Het karton is heel stevig dus er kan ook echt goed mee gespeeld worden als het eenmaal in elkaar zit.


De chocolaatjes zijn gemaakt van cacao, cacaoboter, kokospalmsuiker, kokoscrème en vanille. Heerlijk romig van smaak en de combinatie van de goede vetten in kokos en de kokospalmsuiker zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt. Ook qua voedingswaarde ben ik dus enthousiast over dit duurzame cadeautje! En of er ook nadelen zijn? Als ik eerlijk ben vind ik voor jonge kinderen twee chocoladeblokjes best veel. Maar gelukkig zitten ze apart verpakt en kan je de helft dus ook prima bewaren voor een ander moment!


Win ook een selection box!

Het leuke is dat ik in samenwerking met Play in Choc ook een ‘selection box’ mag weggeven! In deze box zitten 6 surprise doosjes en je krijgt er ook een doosje Apple Pie Pool kinderthee bij.Hoe maak je kans?

Het enige dat je hoeft te doen is zowel Okae for Kids als Play in Choc op Instagram te volgen via de volgende links: @playinchocnl en @okaeforkids en een reactie onder deze blog óf onder het Instagram bericht achter te laten waarin je verteld waarom of voor wie je deze selection box en thee graag zou willen winnen! De winactie wordt op donderdag 19 november rond 20.00u ’s avonds bekend gemaakt op Instagram!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page