top of page
Zoeken

Gooit jouw kind met eten? Dit kan je doen!

Bijna elke ouder kent het wel: je kind zit lekker te eten en ineens begint hij of zij te gooien met het eten. Spaghetti in het haar, saus aan de muur en de grond vol stukken groente: niet bepaald waar jij als ouder op zit te wachten. In deze blog geef ik je 5 tips wat je kunt doen als ook jij thuis te maken hebt met rondvliegend voedsel!


Dé tips als jouw kindje met eten gooit:


1. Geef een extra bordje of bakje voor eten dat ze niet lusten Jonge kinderen zijn nog volop bezig met het ontdekken van nieuwe voeding. Wanneer ze experimenteren met nieuwe smaken en texturen kan het (zeker in het begin) zijn dat ze het niet lekker vinden. Door een apart bordje of bakje neer te zetten en aan te geven dat ze hier eten in mogen doen dat ze niet lekker vinden, is er een duidelijke plek voor en zal het minder vaak op de grond gegooid worden. Onthoud dat kinderen soms tot wel 15x blootgesteld moeten worden aan nieuwe voeding voordat ze het lusten en lekker vinden. Houd dus vol en accepteer dat dit kan gebeuren.

2. Haal het bord weg indien ze genoeg hebben gegeten Het kan ook zijn dat je kind klaar is met eten en genoeg heeft gehad. Heb je dit vermoeden dan kan je vragen of hij of zij genoeg heeft gegeten en het bordje weghalen. Geeft je kindje toch signalen af dat het nog wat wil eten, dan is het belangrijk dat het daar nog wel de kans voor krijgt. Straf het op de grond gooien van eten ook nooit af door een bord weg te halen; doe dit alleen indien je kindje aangeeft dat het voldoende heeft gegeten.


3. Laat je kindje kiezen (autonomie) Wanneer kinderen al met een bord kunnen gaan gooien voordat ze überhaupt een hap hebben gegeten, kan het ook zijn dat je kind boos is omdat alles al bepaald is en hij of zij heel graag zelf iets wil beslissen. Dit kan je doen door je kind te betrekken met het dekken van de tafel en bijvoorbeeld een keuze te geven tussen twee borden of door hem of haar aan te laten wijzen wat er op het bordje geschept mag worden. Natuurlijk is het belangrijk dat er een variatie gegeten wordt, maar door je kindje het gevoel te geven dat hij ook mag beslissen, zal je zien dat hij er daarna ook meer voor open staat om iets nieuws uit te proberen.

4. Gebruik borden of kommen met zuignappen Wil je de kans op eten op de vloer en muur toch wat verminderen, dan kan het slim zijn om een bord of kom te gebruiken met zuignap. Hierdoor blijft het bord goed vast zitten en kan je kindje niet de volledige maaltijd op de grond gooien. Benieuwd naar deze borden en kommetje? Bekijk hieronder twee varianten, in de webshop vind je nog veel meer kleuren!

En ten slotte:

5. Blijf positief! Hoe lastig en frustrerend het ook is: houd de maaltijd positief, anders kan het eetmoment een negatieve associatie krijgen, wat weer kan leiden tot het weigeren van eten en nog meer spanning aan tafel. Het is ook belangrijk dat je niet je kindje gaat voeren, ook al zorgt dat voor een schone vloer en minder gedoe. Zodra je kindje zelf kan eten is het juist super goed voor zijn of haar ontwikkeling om zelf te eten. Complimenteer je kindje zodra het eten niet op de grond maar in het 'lust-ik-niet' bakje doet en raap niet tijdens de maaltijd het eten van de vloer op want dat kan als een erg leuk spel worden gezien. Onthoud ook: Het is een fase.... het is een fase.... het is een fase ;)


Heel veel succes! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, stuur me dan gerust een berichtje!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page