top of page
Zoeken

Verantwoord snoepen met deze fruit rolls-ups!

Als je bezig bent met gezonde voeding voor je kind kan snoep best een 'dingetje' zijn: geef je überhaupt snoep? En zo ja: wanneer en hoe vaak? Zelf vind ik dit het meest lastig wanneer andere kindjes komen spelen en zij vrijwel altijd om een snoepje vragen. Want wat doe je dan? Supermarkt-snoep in huis halen om deze reden is voor mij echt een no-go, maar je wilt wel íets aan kunnen bieden. Voor de zomervakantie kwamen er geregeld kindjes spelen en het viel me op dat ze vaak het bananenbrood of de kokoscakejes lieten staan. Het werd dus tijd om een verantwoord alternatief te vinden dat door kinderen als een lekker snoepje wordt gezien en waar ik zelf volledig achter kan staan. Ik denk dat ik deze snack nu gevonden heb, in de vorm van... fruit roll-ups!

Wat zijn fruit roll-ups?

Fruit roll-ups zijn gedroogde fruitrolletjes die doen denken aan zure matten. Alleen zijn ze dan dus gemaakt van fruit waardoor ze een stuk gezonder zijn! Ze zijn heel simpel om te maken, maar je hebt er wel veel geduld voor nodig want ze moeten lang in de oven. Eenmaal klaar zijn ze wel zeker 2 à 3 weken houdbaar in een goed afgesloten trommeltje, dus je kunt gerust een voorraadje aanleggen.


Ik probeerde de fruit roll-ups uit met fruit dat ik op dat moment in huis had, namelijk frambozen. Maar eigenlijk kan je alle soorten fruit gebruiken. Ze lijken me bijvoorbeeld ook heerlijk met aardbeien en met mango. En verschillende fruitsoorten mixen kan natuurlijk ook! Neem fruit dat je kind lekker vindt of maak wat verschillende soorten zodat er te kiezen valt.


Wat heb je nodig?

  • Fruit naar keuze! Ik had een bakje van 125 gram, dat is ongeveer 1/3e bakplaat. Meer kan dus zeker ook. Voor een volle bakplaat heb je ca. 400 gram fruit nodig.

  • Eventueel een zoetstof. Dit is zeker niet per sé nodig, kijk even welk fruit je hebt. Ik had frambozen en die zijn wat meer zuur, dus dan is mixen met wat zoets wel lekker. Kies bijvoorbeeld 2 theelepels aardbeienpoeder (binnenkort verkrijgbaar!), of ga voor een theelepel ahornsiroop of een klein beetje honing. Het meer zure fruit combineren met zoet fruit kan natuurlijk ook gewoon! Overig:

  • Een blender of staafmixer

  • Siliconen bakmat of bakplaat met vershoudfolie

  • Bakpapier en washi tape in leuke kleurtjes

  • Eventueel: rvs uitsteekvormpjes


Hoe maak je de fruit roll-ups?

  1. Pureer het fruit met de blender of staafmixer en voeg eventueel wat fruitpoeder of een andere zoetstof zoals ahornsiroop toe.

  2. Bedek de bakplaat met vershoudfolie (bakpapier heb je hier nog niet nodig) of gebruik de siliconen bakmat. Giet het fruitmengsel op de bakplaat of siliconen mat en strijk het mengsel uit totdat het ca. 3 mm hoog is.


3. Zet je oven op 50 graden en bak je fruitmat in ca. 4-6 uur klaar. Iets hogere temperatuur kan ook (60-80 graden), maar dan moet je het wel goed in de gaten houden. Je gedroogde fruit roll is klaar als de bovenkant droog is en niet meer plakt.

4. Haal dan voorzichtig de vershoudfolie van de fruit mat af en leg hem op bakpapier. Nu kan je hem met een (schone!) schaar in repen knippen. Rol ze op en plak de repen dicht met een stukje washi tape. Ze zijn nu klaar! Bewaren doe je in een goed afgesloten trommeltje, op een koele plek.


Tip: is jouw kindje nog een stuk jonger? Je kunt de reep dan natuurlijk in kleinere stukjes knippen, óf ze uitsteken met een leuk (rvs) vormpje!


Wat ons betreft zijn ze helemaal goedgekeurd en gaan we binnenkort zeker andere varianten maken! Gaan jullie ze ook maken? Het lijkt me leuk als je jouw variant deelt op Instagram of onder deze blog :)


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page