top of page
Zoeken

5 tips om het fruitmoment nog voedzamer te maken!

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

Dat fruit gezond en belangrijk is voor opgroeiende kinderen weet iedereen. Wat men echter niet vaak weet, is dat alleen een stuk fruit niet heel fijn is voor het lichaam. Fruit bevat veel belangrijke vitamines en vezels, maar zit vaak ook vol met fruitsuikers. Als je daar een flinke portie van eet kan de bloedsuikerspiegel hard gaan stijgen, wat vaak gevolgd wordt door een energie dip, concentratie problemen en jawel: snel weer trek! Dat kan ook anders, lees snel verder!


Om ervoor te zorgen dat je zoon of dochter juist wel energie houdt en zich goed kan concentreren op school, is het verstandig om het fruitmoment (ook wel tienuurtje) niet alleen uit fruit te laten bestaan. Door de samenstelling van het tussendoortje te veranderen, kan je de bloedsuikerspiegel beïnvloeden waarmee deze meer stabiel blijft. Een voorbeeld: Geef je alleen druiven mee? Dan is dat een ontzettende stijging van de bloedsuikerspiegel. Maar geef je daar ook wat eiwitten of vetten bij? Dan zorg je ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgt én dat je zoon of dochter zich langer verzadigd voelt. Bovendien bevatten de eiwitten en vetten belangrijke bouwstoffen voor opgroeiende kinderen.


Het is dus belangrijk om het tussendoortje voedzamer te maken en de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Klinkt leuk, maar hoe doe je dat nu precies? Ik deel hieronder 5 praktische tips die ook jij eenvoudig toe kunt passen!


  1. Handje noten De meest eenvoudige tip is het toevoegen van een handje (ongebrande, ongezouten) nootjes. Dit mogen allerlei verschillende soorten noten zijn; de afwisseling is juist goed. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen maar ook paranoten en walnoten. Geef ze mee in een snacktrommel met vakjes of doe ze in een apart bakje. Let bij hele jonge kinderen uiteraard op de grootte van noten en inslikgevaar (je kunt ze dan beter in kleinere stukjes hakken of de volgende tip toepassen).

  2. Ga voor een dipsaus! Niet alleen voedzaam maar ook heel erg lekker: een voedzame dip waar je zoon of dochter het fruit in kan dippen. Bij ons thuis is een notenpasta echt de favoriete dip, maar je kunt fruit ook dippen in (biologische, volle) yoghurt, kokosyoghurt of hummus. Hierbij is een lekdichte snacktrommel wel echt een must en eventueel prikkers of vorkjes om het fruit mee vast te houden zonder dat het een smeerboel wordt.

  3. Pure chocolade Wist je dat pure chocolade (minimaal 70% cacao) heel voedzaam is en ook helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen? Voor kinderen vaak een heerlijke combinatie om een blokje pure chocolade te eten bij het fruit. Zin (en tijd) om er iets feestelijks van te maken? Dip stukjes fruit dan eens in pure chocolade en strooi er eventueel nog kokosrasp, gehakte nootjes of gepofte quinoa over en laat het uitharden. Gegarandeerd succes en heel erg voedzaam.

  4. Strooi met kaneel Appel en kaneel is een heerlijke combinatie die ook nog eens een goede invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het vertraagt namelijk de opname van suiker. Bovendien draagt kaneel bij aan een goede spijsvertering. Koop bij voorkeur wel de kwalitatief betere Ceylon kaneel in plaats van 'gewone' kaneel.

  5. Een ei erbij

Als laatste tip: Geef eens een (stukje) gekookt (biologisch) ei mee! Bomvol goede eiwitten die ervoor zorgen dat je zoon of dochter geen last heeft van een stijgende bloedsuikerspiegel en met gemak voldoende energie heeft tot aan de lunch!


Benieuwd hoe je ook de lunch eenvoudig voedzamer kunt maken? Bekijk dan eens deze pagina met informatie over de workshop Gezonde Lunchbox, waarin je leert hoe je in twee uur tijd maar liefst 20 lunchboxen voor kunt bereiden. Mocht je nog vragen hebben over deze blog, stuur me dan gerust een berichtje.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page