Appelbollen met rozijnen
20 min + 35 min oven
ca. 16 stuks
Deze heerlijke appelbollen met rozijnen zijn een lekker alternatief voor de oliebol met Oud & Nieuw of als een heerlijk tussendoortje op een herfstige dag. Bovendien zijn ze vegan en ook eenvoudig glutenvrij te maken!
Het recept komt uit het boek 'Mam, wil je dit vaker maken? VEGAN', dat bomvol heerlijke gerechten staat voor het hele gezin!
Tip: de appelbollen kunnen ook heel goed mee in de lunchtrommel naar school!
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het chiazaad met het water en de appelstroop of ahornsiroop en zet dit even apart.
Week de rozijnen in lauwwarm water
Schil dan de appels en snijd ze in parten. Snijd de helft van de appels in kleine blokjes en doe de andere helft van de appels in een blender met een scheutje water en blend totdat het een soort appelmoes wordt.
Meng vervolgens alles in een kom (het meel, de baksoda, kaneel, de appelmoes, de gewelde rozijnen, het chiazaad mengsel en als laatste de losse stukjes appel). Kneed tot het een samenhangend deeg is.
Maak hiervan, met vochtige handen, ongeveer zestien bollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 35 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Even afkoelen en... smullen maar!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 4 appels
• 200 gram speltmeel of havermeel (indien glutenvrij)
• 100 gram amandelmeel
• 100 gram rozijnen
• 3 el chiazaad
• 9 el water
• 3 el appelstroop of ahornsiroop
• 1 tl baksoda
• 2 tl kaneel
Overige benodigdheden:
• vel bakpapier
• blender of staafmixer