Chiazaad pudding met fruitpoeder
10 min + 30 min. weken
1 portie
Deze pudding gemaakt van chiazaad is heerlijk als onderdeel van het ontbijt of de lunch. De structuur is de eerste keer misschien wat wennen, maar de meeste kinderen zijn er dol op!
Chiazaad wordt met recht ook wel een superfood genoemd, want het zit bomvol eiwitten, B-vitaminen, ijzer, magnesium, calcium, zink en omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor hersenen, vooral wanneer deze nog volop in ontwikkeling zijn.
Wanneer je chiazaad maalt en vervolgens mengt met vocht uit bijvoorbeeld water of melk, komt er een soort gelei-achtig laagje om het zaadje. Hierdoor krijg je een pudding textuur die veel kinderen lekker vinden. Het is aan te bevelen om de zaadjes echt eerste te malen voordat je ze mengt, omdat je lichaam dan meer voedingsstoffen eruit kan opnemen. De combinatie met fruitpoeder maakt de pudding extra voedzaam en lekker zoet van smaak!
Zo maak je het:
Maal de chiazaad met een vijzel of keukenmachine
Meng de chiazaadjes met de plantaardige melk en het fruitpoeder en zet het voor minstens een half uur in de koelkast (een hele nacht kan ook).
Roer de pudding nog een keer goed door en voeg dan de toppings naar keuze toe. Daarna is de pudding al klaar om gegeten te worden!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 25 gr. chiazaad
• ca. 125ml (plantaardige) melk
• 2 tl fruitpoeder (ik gebruikte Blueberry Boost)
Voor de toppings:
• 1 el (plantaardige) yoghurt
• vers fruit naar keuze
• een beetje havermout
• optioneel nog wat fruitpoeder
Overige benodigdheden:
• vijzel, blender of keukenmachine