Dadel-donuts

Dadel-donuts

30 min + 1 uur koelkast

6 donuts

Deze heerlijke traktatie ziet eruit als een echte donut, maar ze zijn wel degelijk een heel stuk gezonder dan 'reguliere' donuts. Ze zijn glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en hoeven niet in de oven. Wat er wel in zit? Dadels die de donuts lekker zoet maken, nootjes, kokos en cacao die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt en een heerlijk 'glazuurlaagje' gemaakt met fruitpoeder dan vol zit met vitamines en vezels. 


Opmerking: De basis van de donuts zijn eigenlijk dadelballetjes. Je kunt voor de donuts dus dit recept volgen, maar ook ieder ander recept voor dadelballetjes. Zo kan je blijven variëren en maken jullie je eigen favoriete donuts!  Doordat 1 donut gelijk staat aan 2 dadelballetjes vind ik ze meer onder de categorie 'traktatie' vallen in plaats van 'tussendoortje', maar als je hem door midden doet kan hij daar ook prima voor door gaan :)


Dadel-donuts

Zo maak je het:

  • Maal allereerst de dadels fijn met de keukenmachine. Voeg dan de overige ingrediënten toe en maal nogmaals totdat je een kleverig deeg hebt. 


  • Maak 6 gelijke balletjes en druk ze een beetje plat totdat je de vorm van een donut hebt. 


  • Vervolgens kan je met een Kiddikutter mes of ander (bot) mes (of een appelboor) voorzichtig een gaatje in het midden van de donuts maken. Leg de donuts nu alvast in de koelkast om wat op te stijven. 


  • Meng ondertussen in een kommetje de kokosyoghurt met de kokosmelk en de ahornsiroop totdat alles goed gemengd is. 


  • Voeg nu het fruitpoeder toe, maar let erop dat er geen klontjes mee komen. Je kunt het fruitpoeder ook eerst even op een schaaltje plat te drukken met de bolle kant van een lepel om dit te voorkomen.


  • Smelt nu de kokosolie en voeg dit toe aan het mengsel. Blijft goed roeren zodat de kokosolie zich goed mengt met de rest. 


  • Pak nu de donuts erbij en giet (vanuit een maatbeker of gewoon met een lepel) het mengsel voorzichtig over de donuts. 


  • Rasp als allerlaatste wat pure chocolade over de donuts en laat ze dan minimaal een uur in de koelkast opstijven. Daarna kan er gesmikkeld worden! Let op, ze zijn slechts een paar dagen houdbaar in de koelkast (maar de vraag is of jullie dat überhaupt halen... ;) ) Eet smakelijk!

Dadel-donuts

Variatietip: kies eens een ander 'dadelbal' recept en/of fruitpoeder, zoals bovenstaande donuts met Blueberry Boost fruitpoeder!

Ingrediënten

Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten

Voor de donuts:

• 70 gr dadels

• 75 gr havermeel

• 50 gr kokosrasp

• 20 gr cacaopoeder

• 15 gr gehakte hazelnoten

• 100 ml plantaardige melk, zoals havermelk of (ongezoete) amandelmelk


Voor de topping:

• 1 el kokosyoghurt

• 3 el kokosmelk

• 1,5 el kokosolie

• 1 tl ahornsiroop

• 3 tl fruitpoeder naar keuze: Strawberry Sparkle (lichtroze), Blueberry Boost (paars), Raspberry Rise (roze) of Pineapple Power (lichtgeel).

• Evt: een klein stukje (1 blokje) extra pure chocolade (minimaal 70%)

Overige benodigdheden:

• Een keukenmachine (voor het malen van de dadels. Mocht je dit niet hebben, kan je de dadels heel fijn snijden met een keukenmes)

• Steelpannetje 

• Een Kiddikutter , een appelboor of een (bot) mes om het gaatje in de donut te maken.

• Een rasp (voor de chocolade snippers als topping)

Bekijk meer gezonde producten in de webshop