Dadel-lollies met paranoten en cacao
15 min + opstijven in koelkast
7 lollies
Kinderen zijn vaak dol op lollies, maar ze zijn nou niet bepaald gezond door de hoeveelheid suiker die erin zit. Daarnaast kunnen kinderen er super lang over doen waar ook hun tanden niet blij van worden (al helemaal niet net doorgekomen volwassen tanden die extra gevoelig zijn voor gaatjes). 'Gewone' lollies haal ik dan ook niet in huis, maar Kae kent het natuurlijk wel van o.a. vriendjes en vriendinnetjes uit haar klas. Ondanks dat deze 'lollies' niet helemaal te vergelijken zijn met de lollies die ze eigenlijk bedoelde, werd ze heel erg blij van deze verrassing in haar lunchtrommel!
Deze dadelbal-lollies zijn een stuk voedzamer voor kinderen en zien er super leuk uit door het roze fruitpoeder aan de buitenkant. Doordat er onder andere kokosrasp en notenpasta in de balletjes zit, zorgen ze voor een verzadigend gevoel en zitten ze vol met goede eiwitten en vetten. In de balletjes zitten ook paranoten. Deze unieke nootjes hebben een hele hoge voedingswaarde doordat ze rijk zijn aan onder andere selenium, koper, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zink, vitamine B1, B6 en vitamine E. Ware immuunsysteem boosters dus!
Opmerking: zoals met veel voeding geldt ook voor paranoten dat je er ook weer niet teveel van moet eten. Het advies is 1 Ã 2 paranootjes per dag. In deze 7 lollies zitten in totaal 6 nootjes verwerkt.
Al met al dus een lekker en zeer voedzaam tussendoortje. De lollies zijn overigens ook goed in te vriezen voor een ander moment.
Zo maak je het:
Maal de dadels fijn in de keukenmachine (of snijd ze in hele kleine stukjes met een keukenmes)
Voeg nu alle andere ingrediënten toe en maal de machine totdat er een kleverige massa ontstaat. Rol dan 7 gelijke bolletjes van het mengsel.
Strooi nu wat kokosrasp op een bord en meng dit goed met het fruitpoeder. Rol nu de balletjes goed door het kokosmengsel zodat ze aan alle kanten bedekt zijn.
Steek voorzichtig de lolliestokjes in de dadelballetjes en leg de lollies op een bord. Laat ze minstens een uur (liever een nacht) opstijven in de koelkast of leg ze direct in de vriezer (met wat bakpapier om ze gescheiden te houden). Daarna zijn ze klaar om gegeten te worden!
Tip: Je kunt ze natuurlijk ook met een ander dadelbal-recept maken!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 100 gr dadels
• 6 paranoten
• 1 el notenpasta (bijvoorbeeld deze gemengde notenpasta, deze amandelpasta of deze hazelnotenpasta)
• 2 el kokosrasp
• 1 el cacaopoeder
• 2 el gesmolten kokosolie
• 15 gr gehakte hazelnoten
• 7 lolliestokjes
voor de topping:
• 2 handjes kokosrasp
• 2 à 3 tl Raspberry Rise fruitpoeder (of een andere smaak fruitpoeder)
Overige benodigdheden:
• Keukenmachine of foodprocessor voor het malen van de dadels en paranoten