Heerlijke pepernoten (gezoet met dadel)
20 min + 18 min. oven
30 Ã 40 nootjes
De supermarkten liggen er al weken vol mee: pepernoten! Of eigenlijk kruidnoten. Helaas zitten ze vaak bomvol suiker en gluten en zijn ze dus niet bepaald gezond. Met dit recept maak je samen heerlijke glutenvrije pepernootjes die een stuk verantwoorder zijn.
Je maakt ze met havermeel en amandelmeel en je zoet ze met vezelrijke dadels. Ik gebruikte de kruidenmix 'mijn allereerste kruidenmix' van Sienna & Friends, wat een heerlijke keuze bleek te zijn. Deze kruidenmix lijkt op speculaaskruiden, is speciaal ontwikkeld voor kinderen en 100% biologisch.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Ontpit de dadels als die er nog in zitten en maal de dadels in een keukenmachine of foodprocessor fijn tot een kleverige pasta.
Voeg nu alle ingrediënten samen in een kom en kneed dit (met de hand of met een keukenmachine) tot een mooie deegbal. Rol er vervolgens kleine balletjes van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw de balletjes vervolgens nog even zachtjes aan zodat ze iets platter worden.
Doe de pepernoten vervolgens circa 18 minuten in de oven (het hangt een beetje af van de oven, ze moeten mooi bruin zijn) en laat ze goed afkoelen voordat jullie er van kunnen smullen! Eet smakelijk!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 75 gram amandelmeel
• 30 gram havermeel (of zelf havermout malen)
• 60 gram dadels (ontpit)
• 2 el 'Mijn allereerste kruidenmix' van Sienna & Friends (of speculaaskruiden)
• 30 gr roomboter (kamertemperatuur) of kokosolie (gesmolten)
• 1 ei
• 1/2 tl bakpoeder
• Optioneel: 1 el ahornsiroop of honing
Overige benodigdheden:
• Een keukenmachine of foodprocessor voor het malen van de dadels. Indien je hier niet over beschikt kan je ze ook fijnsnijden met een mes