Ontbijttaart met cashewnoten vulling
40 min+ oven + koelkast
ca. 8 stuks
Deze heerlijke taart maakten we als ontbijt voor de 6e verjaardag van Kae. Taart als ontbijt op je verjaardag is natuurlijk super leuk, maar het is wel vervelend als zo'n drukke, spannende dag al gelijk begint met een berg suiker. Vandaar dat ik wél een taart maakte, maar dan zonder suiker en voorzien van heel veel voedingsstoffen, goede vetten en vezels. De knapperige korst zorgt voor een heerlijke extra bite en een echt 'taart-gevoel'!
Je haalt zeker 8 stukken uit deze taart en je zoon of dochter zal goed verzadigd zijn door de eiwitten en goede vetten die erin zitten. Zeker niet alleen voor verjaardagen dus, maar voor iedereen die wel eens met taart wil ontbijten!
Zo maak je het:
! Let op: voordat je begint moet je de cashewnoten zo'n 3u laten weken.
Begin met de bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal de dadels fijn met een keukenmachine of snijd ze fijn met een keukenmes.
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een deegbal.
Doe een vel bakpapier over de bodem van de springvorm en vet de randen goed in
Verdeel nu het deeg over de bodem en de randen en zet de vorm voor 15 minuten in de oven. Laat de bodem daarna goed afkoelen voordat je de vulling erin doet.
Ondertussen kan je aan de slag met de vulling:
Giet de cashewnoten af en maal ze tot een crème met de keukenmachine.
Voeg dan de yoghurt, het fruitpoeder en de ahornsiroop toe en mix nogmaals goed.Proef of je de smaak en kleur goed vindt en voeg anders nog extra fruitpoeder of ahornsiroop toe naar smaak. >Kies je hier voor kokosroom in plaats van kokosyoghurt, dan is dit je vulling en kan je de vorm (als hij goed is afgekoeld) vullen met dit mengsel en op laten stijven in de koelkast
Heb je gekozen voor kokosyoghurt, doe dan de amandelmelk met de agar agar in een steelpannetje, breng dit aan de kook en laat het ca. 2 minuten doorkoken. Voeg dan het cashew/kokos mengsel ook toe aan het mengsel in de steelpan en laat het nog heel kort doorkoken.
Giet dan het mengsel in de taartvorm en laat deze ca. 2u opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren kan je de taart nog opmaken met lekker toppings zoals vers fruit, fruitpoeder, nootjes of extra pure chocolade! Eet smakelijk en geniet van de taart!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
Voor de bodem:
• 150 gr amandelmeel
• 150 gr havermeel
• 65 gr dadels zonder pit
• 120 gr ongezouten grasroomboter of kokosolie
• 1,5 tl 'Mijn allereerste kruidenmix' of kaneel
• handje gehakte hazelnoten of andere nootjes
• evt: 1 el ahornsiroop
Voor de vulling:
• 250 gr cashewnoten (ca. 3u laten weken)
• 200 ml kokosyohurt (óf kokosroom, te maken door een blikje kokosmelk een nacht in de koelkast te laten staan en het dikke laagje eraf te scheppen (ca. 300ml). Kies je voor kokosroom, dan kan je de agar agar en amandelmelk achterwege laten)
• 2 el ahornsiroop
• 100 ml amandelmelk
• 1 tl agar agar
• 2 el fruitpoeder naar keuze, ik gebruikte Raspberry Rise, maar een andere smaak of een mix van smaken kan natuurlijk ook!
Voor de topping:
Wat vers fruit, fruitpoeder, gehakte nootjes, amandelschaafsel en/of gesmolten (extra pure) chocolade.
Overige benodigdheden:
• Springvorm van ca. 18 cm doorsnede
• Een vel bakpapier
• Een keukenmachine of foodprocessor
• Een steelpannetje