Paastaart

Paastaart

70 min + oven + koelkast

ca. 8

Zin en tijd om een heerlijke paastaart te bakken? Probeer dan eens deze laagjestaart met heerlijke fruitpoedervulling. Je moet er wel even de tijd voor nemen want het zijn veel stappen, maar dan heb je ook wat! Deze taart is volledig suikervrij, glutenvrij en lactosevrij en is echt een feest op iedere paastafel! (en heb je niet zoveel tijd, dan is de paasbox misschien wat voor jullie)

Paastaart

Zo maak je het:

Voordat je gaat beginnen: 

  • Zorg dat de kokosmelk een nacht in de koelkast heeft gestaan

  • Week de cashewnoten een half uur tot een uur in lauwwarm water


Vervolgens kan je beginnen aan de taart:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden

  • Meng alle ingrediënten voor de basis door elkaar, behalve de eieren en de baking soda. 

  • Klop nu de eieren op met een (staaf)mixer en spatel het door de overige ingrediënten

  • Meng dan de baking soda met een scheutje citroensap en spatel ook dit goed door het beslag

  • Bekleed dan de bodem van de bakvorm met wat bakpapier en vet de randen goed in met een beetje kokosolie. Als je 1 hoge bakvorm hebt kan je al het beslag erin doen. Heb je twee lage bakvormen, giet dan 2/3e in de ene bakvorm en 1/3e in de andere bakvorm. 

  • Bak de taart nu in 35 à 40 minuten goudbruin en gaar.


Ondertussen kan je beginnen met de vulling:

  • Giet de cashewnoten af en maal deze samen met de cranberries in de food processor. Voeg vervolgens de kokoscrème en het fruitpoeder toe en maal nogmaals. 

  • Proef of je de smaak (en kleur) goed vindt en voeg zo nodig nog extra fruitpoeder toe. Zet even apart (maar niet in de koelkast).

  • Smelt dan de chocolade au-bain-marie en maak met behulp van een spuitzak of diepvrieszakje oogjes en een neusje op wat acetaatfolie of bakpapier. Maak er wat extra voor het geval ze breken en leg het velletje in de koelkast om uit te harden.


Als de taart goed afgekoeld is kan je verder:

  • Snijd de taart zo dat je in totaal 3 lagen hebt. Dan kan je beginnen met het opbouwen van de taart. 

  • Leg 1 deel op een bord of schaal en smeer een ruime laag vulling over de taartlaag. Leg er vervolgens een 2e deel op en smeer ook hier weer een ruime laag vulling op. Leg tenslotte de laatste taartlaag bovenop. Als het goed is heb je nu een klein beetje vulling over, dit heb je straks nog nodig.

  • Dan is het tijd voor de buitenkant. Klopt de kokoscrème die nog over is even op met een garde zodat er geen klontjes in zitten. 

  • Smeer nu een dun laagje kokoscrème aan de buitenkant van de taart en strooi hier een ruime hoeveelheid kokosrasp overheen zodat de hele taart bedekt is. 

  • Spuit dan met behulp van een spuitzak 2 bolletjes bovenop de taart. Hier kan je straks de kartonnen oren indrukken. Dit adviseer ik pas te doen vlak voor serveren in verband met de ruimte in je koelkast én omdat het karton anders vochtig kan worden.

  • Smelt nu nog een klein beetje chocolade en gebruik dit als 'lijm' om de oogjes en het neusje op de voorkant van de taart te plakken. 

  • Laat de taart nog even verder opstijven in de koelkast en dan is hij klaar om aangesneden en gegeten te worden! Fijne pasen!! 

Paastaart

Ps. Heb jij deze taart ook gemaakt? Ik zou het super leuk vinden als je je resultaat op Instagram wilt delen met de #okaeforkids ! 

Ingrediënten

Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten

Voor de basis:

• 4 eieren

• 100 gr rijstmeel

• 60 gr havermeel

• 50 gr amandelmeel

• 150 gr ongezoete appelmoes (zelf maken? Snijd 2 appels in blokjes, voeg 1 tl kaneel en 70 ml water toe en laat dit 20 min pruttelen op laag vuur. Vervolgens even met de staafmixer er door en klaar is je appelmoes!)

• 3 el ahornsiroop 

• 1 tl psylliumvezels

• citroenrasp van 1 citroen

• 1 el citroensap van dezelfde citroen

• 1 tl bakingsoda + beetje citroensap

• een beetje kokosolie voor het invetten van de bakvorm


Voor de vulling:

• 100 gr cashewnoten (minstens half uur geweekt)

• 60 gr cranberries

• 3 à 4 tl fruitpoeder (bijvoorbeeld Raspberry Rise, Strawberry Sparkle, Pineapple Power of Blueberry Boost)

• 2 el kokosroom (zet hiervoor een blikje volvette kokosmelk (400ml) een nacht in de koelkast en schud het blikje niet voor het openen. Schep dan alleen het bovenste deel uit het blikje (dus niet het kokoswater) en gebruik 2 el voor de vulling. De rest is voor de buitenkant.


Voor de buitenkant:

• 3 à 4 el kokosroom 

• paar handjes kokosrasp

• een beetje (extra pure) chocolade (ca. 20 gram) 

Overige benodigdheden:

• springvorm van 12 à 13 cm doorsnede. Bij voorkeur een hoge vorm of 2 losse vormen, anders moet je in 2x de basis bakken

• een keukenmachine of foodprocessor

• bakpapier en evt. een beetje acetaatfolie (voor de chocolade)

• een spuitzak of hersluitbaar plastic zakje

• kartonnen paashaas-oortjes, bijvoorbeeld door deze te printen en op karton uit te knippen

Bekijk meer gezonde producten in de webshop