Zandkoekjes zonder suiker
15 min + 12 min oven
14 koekjes
Zandkoekjes! Wie kent ze niet van vroeger? Het originele recept is echter wel vrij 'leeg' qua voedingswaarde en vooral hoog in suikers. Ik maakte daarom 'zandkoekjes 2.0' die suikervrij én glutenvrij zijn en veel meer vezels bevatten dan de originele koekjes. Het goede nieuws is dat je niet veel tijd nodig hebt: binnen een half uur heb je de koekjes op tafel staan!
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 165 graden
Maal of snijd de dadels fijn
Doe nu alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een deegbal. Is het deeg nog erg kruimelig? Voeg dan nog een beetje boter of olie toe. Is het juist heel erg plakkerig? Voeg dan nog een heel klein beetje meel toe.
Leg nu de deegbal op een vel bakpapier en leg daar bovenop nog een vel bakpapier. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen tot een hoogte van een halve centimeter.
Steek nu je vormpjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
Bak je koekjes gaar in ongeveer 12 minuten (houd de oven goed in de gaten!). Even afkoelen en... smullen maar!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 75 gr rijstmeel
• 25 gr boekweitmeel
• 50 gr ongezouten grasroomboter (of kokosolie voor vegan koekjes)
• 45 gr dadels zonder pit
• 1 el fruitpoeder naar keuze 🍓(ik gebruikte Strawberry Sparkle, maar 1 van de andere smaken kann atuurlijk ook!)
• optioneel: 1 el ahornsiroop
Overige benodigdheden:
• bakpapier
• deegroller
• uitsteekvormpje(s)
• evt. een keukenmachine (of anders een keukenmes, voor het fijnsnijden van de dadels)