top of page
Zoeken

Alles over de weerstandsvitamines C en D

Bijgewerkt op: 23 sep. 2023

Het najaar is duidelijk gestart met de afgelopen weken veel regen en lagere temperaturen. Het gevolg is dat we meer binnen zijn, de verwarming aanzetten en als we buiten komen, onze huid veel meer bedekt is dan in de zomermaanden. Dit alles kan invloed hebben op het immuunsysteem en de mate waarin je een goede weerstand hebt tegen verschillende infecties. Voor kinderen is dit niet anders en wordt het (ook als kinderen ouder zijn dan 4!) aanbevolen om vitamine D te slikken. Ook vitamine C kan de weerstand goed ondersteunen in de wintermaanden. Hoe dit precies zit en in welke vorm je dit aan kinderen kunt geven, leg ik uit in deze blog.


Allereerst: vitamine D

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor calciumopname, je botten en spieren, maar ook voor je immuunsysteem. Daarnaast reguleert vitamine D de aanmaak van stoffen die belangrijk zijn voor de groei, ontwikkeling, overleving en werking van hersencellen. Je lichaam kan vitamine D aanmaken onder invloed van de zon, maar daar is wel voldoende zonkracht en blootstelling aan de zon voor nodig. Omdat dit in de wintermaanden (al helemaal in Nederland) bij vrijwel niemand het geval is, wordt het aan iedereen aanbevolen om dit aan te vullen door middel van een supplement. Dat geldt dus zowel voor kinderen als voor volwassenen!


De meeste mensen kennen een vitamine D supplement in de vorm van druppeltjes, maar ze zijn ook vaak als toevoeging te vinden in een multivitamine of in combinatie met een visolie. Vrij nieuw zijn de gummies van Vitals, waarbij vitamine D3 gecombineerd wordt met vitamine C.


Vitamine C

Vitamine C heeft ook een heel belangrijke functie in het immuunsysteem, waar het bijvoorbeeld tegen infecties (zoals verkoudheid en griep) werkt. Daarnaast zorgt het ook voor weefselaanmaak, genezing van wondjes, de kwaliteit van de bloedvaten en de vorming van collageen. Vitamine C verhoogt daarnaast ook de opname van ijzer en andere mineralen, die op hun beurt bijdragen aan taalontwikkeling, fijne motoriek en concentratie vaardigheden. Ontzettend belangrijk dus om ook het vitamine C gehalte goed op peil te houden.


Vitamine C vind je vaak in multi vitamines, zoals deze poeder of kauwtabletten. Zoals aangegeven zijn ze ook te vinden in de nieuwe gummies van Vitals. Daarin zit dus vitamine C en D3 gecombineerd, wat samen een ideale ondersteuning biedt voor het immuunsysteem.


Unieke samenstelling

De meeste voedingssupplementen voor kinderen zijn gezoet (vaak met synthetische zoetstoffen of toegevoegde suikers). Vitamine C + D3 Gummies van Vitals bevat echter geen synthetische zoetstoffen en geen toegevoegde suikers. De gummies zijn alleen gezoet met de natuurlijke voedingsvezel FOS (fructo-oligosachariden), afkomstig uit de wortel van de cichorei. Deze vezel heeft een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomende suikers en een heel prettige zoete smaak. Bijzonder aan deze vitamine gummies is daarnaast dat het 100% vegan is, wat ook niet gebruikelijk is bij soortgelijke producten. De vitamine D3 in dit product wordt namelijk niet uit wolvet of vislever gewonnen, maar uit algen. Daarnaast is er geen gelatine gebruikt als hulpstof in deze gummies. De gummies zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud.Eerst uitproberen of meer advies?

Wil je de gummies liever eerst proeven? In de Kids Foodstore liggen samples om uit te proberen en ook bij een online bestelling kan ik mogelijk een sample meesturen. Geef dit dan even aan bij de opmerkingen. Heb je behoefte aan meer advies over supplementen voor jouw zoon of dochter? Neem dan gerust contact met mij op en ik kijk mee met jullie specifieke situatie.


Onthoud overigens dat supplementen nooit een vervanging zijn van een gezond voedingspatroon. Het blijft ontzettend belangrijk om ook groente en fruit in zijn geheel te eten. De reden dat deze supplementen aangeraden worden is omdat we er te weinig van binnen krijgen. Dit is dan ook een aanvulling op een gezond voedingspatroon.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page