top of page
Zoeken

De voordelen van samen koken en bakken met je kind

Samen koken en bakken is niet alleen leuk, lekker en gezellig, maar vooral ook erg leerzaam voor je zoon of dochter. Het vergroot namelijk de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind. En heb jij een moeilijke eter? Lees ook dan snel verder want samen koken kan een hele goede invloed hebben op het eetgedrag van kinderen. Ook deel ik een aantal tips waar je op moet letten als je samen aan de slag gaat in de keuken!


Vanaf welke leeftijd kan je samen koken met je kind?

Het leuke is: er is geen minimum leeftijd! Uiteraard is het handig als je kindje zelfstandig kan zitten en staan maar er is echt altijd wel iets wat ook de kleine kindjes kunnen doen. Denk aan het wassen van groente of fruit en het pellen, mengen of kneden van ingrediënten of deeg. Zodra ze iets ouder worden kunnen ze zelf gaan snijden (bijvoorbeeld met een Montessori kindermes of Kiddikutter), afwegen, op smaak brengen met kruiden en nog later ook zelf iets in de oven doen of roeren en omscheppen in de pan. Laat je dus vooral niet leiden door de leeftijd van je zoon of dochter en betrek hem of haar bij het koken wanneer jullie daar zin in hebben!


Goed voor de ontwikkeling van je kind

Onbewust leert je kind een heleboel van samen koken en bakken. Zo is al het kneden, mengen, snijden, pellen en roeren ontzettend goed voor de motoriek. Ze leren bovendien zelfstandig een taakje uit te voeren, maar ook samen te werken. Ook is het goed voor het zelfvertrouwen van je kind en oefenen oudere kinderen ook hun taal- en rekenvaardigheden wanneer ze ingrediënten gaan afwegen en recepten kunnen lezen. Tenslotte leren kinderen op een leuke manier ook veel over (gezonde) voeding!


Moeilijke eters

Wist je dat samen koken en bakken er ook voor kan zorgen dat je kind beter en gezonder gaat eten? Samen koken met je kind stimuleert namelijk het proeven van eten en dit draagt weer bij aan de acceptatie van gezond eten. Bovendien kan het voor je kind heel fijn zijn dat hij of zij precies weet wat er in het (avond)eten zit omdat hij zelf heeft meegeholpen met koken. Je kind is hier vast trots op en door de herkenning van de ingrediënten is de kans groot dat er meer van gegeten zal worden.Handige keukenhulpjes


Als je samen gaat koken met een peuter of kleuter is het vooral erg belangrijk dat dit veilig gebeurd. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een veilig kindermes zoals de Kiddikutter, speciaal keukengerei voor kinderen en op te passen met warmtebronnen. Ook is het belangrijk dat een kind veilig bij het aanrecht kan staan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een leertoren (binnenkort ook bij Okae for Kids verkrijgbaar! Meer info? Stuur me een berichtje). Knoeien hoort er nu eenmaal bij in de keuken, maar houd je liever de kleding schoon? Schaf dan een mooie kookschort aan.


Zin gekregen om gelijk aan de slag te gaan en iets lekkers te maken? Bekijk dan hier alle kidsproof recepten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page