top of page
Zoeken

Gaan vezels kapot in de blender?

Feit of fabel? Er verschijnen de laatste tijd steeds meer berichten op social media waarin gezegd wordt dat vezels kapot gaan in de blender en een smoothie daarom een stuk minder gezond is dan gedacht. Maar is dat ook echt zo? Verlies je vezels en mogelijk andere voedingsstoffen door ze in de blender te pureren tot een heerlijke smoothie? In deze blog lees je het antwoord!


gezonde smoothie voor kinderen

Hoe gezond is een smoothie voor kinderen?

Of een smoothie gezond is, is niet eenduidig met ja of nee te beantwoorden. Allereerst maakt het natuurlijk veel uit wát er in de smoothie zit. Dit bepaalt in de basis of het een voedzaam tussendoortje is of niet. Stop je er alleen fruit in? Dan krijgt je zoon of dochter met 1 smoothie stiekem wel heel veel fruitsuikers binnen en dat is niet erg goed voor het lichaam. Het resulteert ook in flinke schommelingen van de bloedsuikerspiegel, waardoor je kind mogelijk juist sneller weer trek heeft, meer suiker wil hebben, dipjes in energie krijgt en er niet bepaald gezelliger op wordt wanneer hij of zij geen nieuw eten krijgt.


Zo bouw je een voedzame smoothie voor je kind

Voeg je echter ook groente, eiwitten en vetten aan je smoothie toe, dan is de samenstelling totaal anders en is het wél voedzaam. De toegevoegde eiwitten en vetten zorgen voor een extra verzadigd gevoel en goede bouwstoffen voor het opgroeiende lichaam van je kind. Groentes leveren een heleboel extra vitamines en mineralen, zonder veel (natuurlijke) suikers en daarmee komt de smoothie veel meer in balans.


Gaan vezels kapot in de blender?

Dit hangt er van af hoe lang je aan het blenden bent en met welk apparaat. Vezels zijn microscopisch klein en worden in een gemiddeld huis-tuin-en-keuken-apparaat echt niet allemaal vermalen in de ontzettend korte tijd dat je blend (aldus Hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp). Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je alle vezels uit groente en fruit kapot maakt zodra je ze in de blender doet om er een smoothie van te maken.


Er is ook onderzoek dat aantoont dat het blenden van fruit vergelijkbaar is met het kauwen op hele stukken fruit (bronnen zie onder deze blog). Het ontbreken van kauwen heeft echter wél invloed op iets anders..


Kauw daarom op je smoothie!

Dit klinkt een beetje gek, maar is wel goed om te doen. Het kauwen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van speeksel gestimuleerd wordt en je lichaam spijsverteringssappen aanmaakt. Bovendien registreren de hersenen zo beter dat je aan het eten bent en zal je zoon of dochter zich ook meer verzadigd voelen. Vindt jouw kind het kauwen op een smoothie maar een gek idee? Biedt dan de smoothie eens aan als smoothie bowl (iets dikkere consistentie en je geeft het in een schaaltje met lepel), wie weet helpt dat om te leren kauwen op een smoothie.


Heel belangrijk: Is je smoothie een extraatje? Of een vervanging van iets anders?

Geef je een smoothie ‘gewoon voor erbij’ en komt het dus bovenop de rest van de maaltijden? Of is dit een voedzaam tussendoortje en geef je het in plaats van bijvoorbeeld een Liga of Sultana? In dat laatste geval is een smoothie echt een heel stuk voedzamer en zou ik me echt geen zorgen maken om eventuele vezels die gebroken zijn.

Iets is pas gezond of ongezond in vergelijking met iets anders.

Hetzelfde geldt overigens voor de temperatuur tijdens het blenden: sommige mensen geven aan dat er daardoor vitamines verloren gaan. Ja, dat zou kunnen, maar het is echt minimaal als je maar kort iets blend.


Tenslotte moet je niet vergeten dat alle vormen van bewerking invloed hebben: ga je groente en fruit koken, stomen, bakken of laat je het een hele week in de koelkast liggen voor je het opeet? Ook dan gaan er vitamines verloren.


Kortom: Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het wel meevalt hoeveel vezels verloren gaan bij het maken van een smoothie. Bovendien is een smoothie een handige manier om je zoon of dochter gedurende de dag extra voedingsstoffen te geven. Mijn advies is dus: blend niet te lang en geniet van je smoothie!


Ps. Op zoek naar een handig herbruikbaar knijpflesje voor je smoothie? Kijk dan eens bij de SqueasyGear flesjes:





Bronnen:

  1. Pyo YH, Jin YJ, Hwang JY 2014. Comparison of the effects of blending and juicing on the phytochemicals contents and antioxidant capacity of typical Korean kernel fruit juices. Prev Nutr Food Sci. 2014 Jun; 19(2): 108-114.

  2. Uckoo RM, Jayaprakasha GK, Balasubramaniam VM, Patil BS. Grapefruit (Citrus paradisi Macfad) phytochemicals composition is modulated by household processing techniques. J Food Sci. 2012 Sep; 77(9): C921-6.

  3. Wageningse Hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp in Trouw: https://www.trouw.nl/nieuws/vezels-kunnen-heus-wel-tegen-een-stootje~be99810f/

  4. Harvard University artikel: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/common-questions-fruits-vegetables/



0 opmerkingen
bottom of page