Een moestuin beginnen met je kinderen kan een hele leuke manier zijn om hen kennis te laten maken met gezonde voeding. Het hoeft ook zeker niet direct een zelfvoorzienende moestuin te zijn die je hele tuin inneemt; ook enkele plantjes of een hoekje van je tuin is meer dan voldoende om de positieve effecten van moestuinieren te ervaren. Benieuwd naar de belangrijkste voordelen en weten waar je op moet letten? Lees dan deze blog!
1. Leren over voeding en gezondheid
Met het kweken van een moestuin leert je kind kind ontzettend veel over voeding. Hij/zij leert waar het eten vandaan komt, hoe planten groeien en wat er nodig is voordat een stuk groente of fruit rijp is om te eten. Door te zien hoe ze zelf mee kunnen helpen om eten te maken worden ze indirect aangemoedigd om zelf ook meer groenten en fruit te proeven en eten.
2. Stimulatie van zintuigen en motorische vaardigheden
Tuinieren is één grote sensorische activiteit voor kinderen. Ze kunnen de aarde voelen, zaadjes planten, planten zien groeien, de geuren van kruiden ontdekken en proeven van zelfgekweekte groente of fruit. Tuinieren stimuleert dus de zintuigen van je kind en draagt daarnaast ook bij aan het ontwikkelen van motorische vaardigheden, zoals graven, harken, zaadjes verdelen, water geven en oogsten.
3. Verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen
Het zorgen voor een moestuin geeft kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid. Ze leren dat planten regelmatig water, zonlicht en zorg nodig hebben om te kunnen groeien. Door te helpen bij het zaaien en verzorgen van de plantjes, ontwikkelen kinderen een gevoel van eigenaarschap en zelfvertrouwen. Ze zien wat het effect is van het tuinieren (en als ze het niet doen... ;) ) en je zal zien hoe trots je kind is als het zijn of haar zelf geoogste groente of fruit mag plukken, proeven en uitdelen.
4. Verbetering van gezond eetgedrag
Kinderen die betrokken zijn bij het kweken van hun eigen eten, ontwikkelen vaak gezondere eetgewoonten. Ze zijn meer geneigd om groenten en fruit te eten die ze zelf hebben gekweekt, en ze worden aangemoedigd om nieuwe voeding te proeven die ze normaal zouden laten staan. Met name kinderen die een angst hebben voor bepaalde voeding kunnen veel baat hebben bij het zelf kweken van de betreffende groente of fruit. Door te zien hoe het plantje en vervolgens de vrucht groeit, zal ook het vertrouwen groeien dat de voeding niet eng of gevaarlijk is.
5. Verbinding met de natuur en stressvermindering
Tuinieren kan rustgevend zijn en helpt kinderen een diepere verbinding te voelen met de natuur. Door lekker in de tuin aan de slag te gaan zullen ze eerder ontspannen en ontprikkelen na een drukke (school)dag. Voor iets oudere kinderen is het ook een mooie manier om onderwerpen als milieu en duurzaamheid te bespreken en ze hier meer over te leren.
Moestuin beginnen? Nog een aantal tips:
Koop bij voorkeur biologische zaadjes en zorg ervoor dat je een mix hebt met verschillende oogstperiodes, waarbij er in ieder geval 1 soort een favoriet is van je kind. Het is ook leuk om wat kiemgroentes te kweken omdat deze al na hele korte tijd klaar zijn (fijn voor de succeservaring). Aardbeien zijn vaak ook erg geliefd bij kinderen, maar als je ze zelf zaait heb je grote kans dat je het eerste jaar nog geen vruchten hebt. Deze zou ik dus als klein plantje kopen. Ga ook hier voor biologisch want aardbeien vallen helaas onder de veelbespoten fruitsoorten. Heb jij nog handige tips? Deel ze dan onder deze blog.
Kortom, een moestuin maken met je zoon of dochter heeft veel voordelen, zowel voor gezond eetgedrag als motorische vaardigheden, kennis over voeding én het is fijn ontspannen na een drukke dag. Dus waar wacht je nog op? Ga samen met je kind aan de slag en begin met het planten van de zaadjes!
Comments