Een drinkbeker met rietje heeft veel voordelen omdat het onder andere een heleboel morsen kan voorkomen. Toch is het ook belangrijk om je zoon of dochter niet alleen maar uit een rietjesbeker te laten drinken. In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van een rietjesbeker, geef ik aan vanaf wanneer je een rietjesbeker kunt aanbieden én leg ik uit waar je op moet letten als je een duurzame drinkbeker wilt kopen.
De voordelen van een rietjesbeker:
Het grootste voordeel is dat een drinkbeker met rietje morsen voorkomt. Dankzij de deksel en het rietje is de kans op knoeien namelijk veel kleiner, waardoor de rietjesbeker ideaal is voor jonge kinderen die nog moeite hebben met het drinken uit een gewone beker.
Een speciale rietjesbeker voor kinderen is daarnaast heel veilig: de meeste bekers zijn BPA-vrij (let hier dus goed op bij aanschaf), hebben geen scherpe randjes en zijn niet gemaakt van glas waardoor ze niet snel kapot kunnen gaan.
Ideaal voor in de zomer: er komen geen wespen in de beker!
Handig voor onderweg: Een rietjesbeker kan heel handig zijn als je onderweg bent. Veel bekers passen in drinkbekerhouders van de wandelwagen of auto en zodoende kan je zoon of dochter eenvoudig iets drinken zonder dat je een deksel of dop hoeft te openen.
Een goede, prettige drinkbeker (met leuk kleurtje of print) stimuleert bovendien het drinken van water of bijvoorbeeld kinderthee.
Tenslotte is een goede rietjesbeker ook heel duurzaam. Hij kan vele malen worden gebruikt, is geschikt voor de vaatwasser en bij veel type bekers kan het rietje ook los gebruikt worden in een andere beker of glas.
Wanneer kan je een rietjesbeker aanbieden aan je zoon of dochter?
Over het algemeen kan je rond de leeftijd van 12 maanden een rietjesbeker aanbieden aan je kind. Kijk echter altijd naar de ontwikkeling van jouw zoon of dochter; de één is er eerder aan toe dan de ander. Bovendien is het ook erg belangrijk om je kind niet alleen maar te laten drinken uit een rietjesbeker, maar ook een open beker aan te bieden. Het is voor de ontwikkeling van een kind namelijk ook heel belangrijk om te leren zelfstandig uit een beker te drinken. Volgens het montessori-principe kan je een open beker ook aanbieden rond de eerste verjaardag van je kind. Het is belangrijk dat je kindje de beker goed vast kan houden en dat je de beker niet meteen heel vol doet.
De nadelen
Het eerste nadeel heb ik zojuist al kort aangehaald: door alleen een rietjesbeker aan te bieden, leren kinderen niet zelfstandig te drinken uit een beker. Het is dus van belang dat je (met name bij hele jonge kinderen) wel afwisselt met een gewone drinkbeker. Daarnaast zijn niet alle rietjesbekers lekdicht. De 'gewone' rietjesbekers zijn vaak geschikt voor thuis en onderweg (in een drinkbekerhouder van bijvoorbeeld de auto). Zoek je een beker die ook in de rugtas kan, bijvoorbeeld voor naar school? Kies in dat geval voor een lekvrije drinkfles van bijvoorbeeld Camelbak.
Tips voor de aanschaf van een rietjesbeker
Wil je graag een drinkbeker met rietje kopen voor je zoon of dochter? Dan kan het handig zijn om op de volgende punten te letten:
Het materiaal: Kies een beker die vrij is van BPA en andere schadelijke stoffen. Denk aan materialen zoals roetsvrij staal, siliconen of bamboe (bamboe i.c.m. melamine is dan weer niet geschikt voor warme dranken).
Kijk naar de lengte en dikte van het rietje: Kies een beker met rietje dat geschikt is voor de leeftijd en mondgrootte van je kind.
Reiniging & hygiëne: Ga na of de beker goed uit elkaar te halen is en geschikt is voor de vaatwasser (indien je dat belangrijk vindt). Zo voorkom je ophoping van bacteriën of ander vuil in de beker of deksel zelf.
Gebruiksgemak: Kies een beker die gemakkelijk vast te houden is door kleine handen en niet te ingewikkeld is om te gebruiken.
Benieuwd welke rietjesbekers ik verkoop? Op dit moment heb ik twee varianten: een volledig siliconen drinkbeker (de beker en deksel + rietje zijn los te koop) van We Might Be Tiny én de nieuwe RVS rietjesbekers van Klean Kanteen. Deze prachtige bekers zijn gemaakt van 90% gerecycled roestvrijstaal en hebben een siliconen deksel en mondstuk bij het rietje. Van beide bekers zijn de rietjes ook los te gebruiken. Je vindt alle rietjesbekers hier.
Comments