Abrikozen koeken
15 min + 18 min oven
ca. 14 koeken
Wist je dat gedroogde abrikozen heel veel kalium en vezels bevatten? Ze kunnen ontstekingsremmend werken en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast geven ze natuurlijk ook een heerlijk zoete smaak. Samen met banaan zoeten ze deze koeken, terwijl ze tegelijkertijd ook heel gezond zijn. Zo is de havermout die erin zit een erg voedzaam en glutenvrij graan en zijn de chiazaadjes heel rijk aan omega-3. Dat is een heel belangrijk vetzuur bij het tegengaan van ontstekingen en voor o.a. de ontwikkeling van de hersenen.
Verantwoorde koeken dus! En het goede nieuws is dat je ze in een handomdraai gemaakt hebt!
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Prak de banaan plat en smelt de kokosolie
Doe nu alle ingrediënten in een kom en roer of kneed dit (leuk voor kinderen!) tot een deeg. Het deeg hoort een beetje plakkerig te blijven
Leg dan een vel bakpapier op de bakplaat en leg er hoopjes van het deeg op. Druk ze een beetje plat tot een hoogte van maximaal een centimeter.
Bak de koeken nu in ca. 18 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen en dan zijn ze klaar om gegeten te worden!
Ingrediënten
Ik gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
• 125 gr meel naar keuze, zoals boekweit-, spelt- volkoren- of havermeel
• 125 gr havermout
• 115 gr kokosolie of (gras)roomboter
• 100 gr gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
• 1 banaan
• 2 el chiazaad
• 1 tl bakpoeder
Optioneel: wat ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
Overige benodigdheden:
• bakpapier of siliconen bakmatje