top of page
Zoeken

Maïs, maïsknabbels en popcorn: is het nu wél of niet gezond?

Maïs staat er nou niet per se om bekend gezond te zijn, vooral vanwege de genetische modificatie. Toch zijn popcorn en maïsvingers vaak favoriete snacks en tussendoortjes voor baby's en kinderen. Hoe het nu precies zit met maïs én hoe je het wel af en toe kunt eten, vertel ik in deze blog.


Waarom is maïs ongezond?

Maïs is een graan dat vaak als ongezond bestempeld wordt omdat het vrijwel altijd genetisch gemodificeerd is. Bij genetische modificatie worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd. Op die manier kan een plant bijvoorbeeld immuun worden voor ziektes of zelf gif tegen onkruid produceren. Dat lijkt mooi, maar heeft ook een heleboel nadelen. Los van het feit dat het allesbehalve natuurlijk is, komt het ook de biodiversiteit niet ten goede en kan het schadelijk zijn voor je lichaam. Het zou gepaard kunnen gaan met antibiotica resistentie, allergische reacties kunnen oproepen en giftige stoffen kunnen bevatten. Je kunt dit echter goed vermijden door biologische maïs te kopen, want die is vrij van genetische modificatie.


Biologische maïs is bovendien vrij van bestrijdingsmiddelen die je ook liever niet in je lichaam wilt hebben. Desondanks kan maïs de bloedsuikerspiegel wel flink doen stijgen door het hoge suikergehalte, is het rijk aan omega 6 en niet goed verteerbaar in de darmen. Ik raad dan ook af om producten als maïsknabbels te geven aan baby's en hele jonge kinderen. Hun darmen zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld (dit duurt tot ca. 2 à 3 jaar oud), wat tot allerlei klachten kan leiden.


De gezonde eigenschappen van maïs

De maïs van tegenwoordig bestaat dan voor een groot deel uit suiker, het bevat ook in kleine mate verschillende vitamines zoals diverse vitamines B en mineralen zoals magnesium. Daarnaast is het rijk aan vezels, wat goed is voor onder andere de verzadiging en spijsvertering. Omdat maïs dus ook zeker wel goede eigenschappen bevat kan je het wel eten, maar dan echt met mate. Mijn advies is dan ook om niet vaker dan 1x per week maïs te eten en dit niet aan baby's en kinderen onder de 1,5 jaar oud te geven. Let er bovendien op dat je biologische maïs koopt die GMO-vrij en onbespoten is.
Hoe zit dat dan met popcorn?

Een leuk weetje is dat gepofte popcorn relatief weinig suiker bevat en veel vezels, waardoor het toch een verantwoord tussendoortje kan zijn voor zo nu en dan. Het is echter vaak de hoeveelheid poedersuiker (of zout) die eroverheen gestrooid wordt, wat popcorn ongezond maakt. Een heerlijk alternatief om popcorn toch wat meer smaak te geven is om er fruitpoeder over te strooien! Fruitpoeder is gemaakt van puur en alleen fruit en is ook hoog in voedingsvezel. Alle smaken fruitpoeder kunnen over popcorn, het is maar net wat jullie lekker vinden. Wij maakten deze biologische popcorn met Strawberry Sparkle fruitpoeder en dat was een groot succes! Gaan jullie deze popcorn ook eens uitproberen?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page