Zoeken

De voordelen van visolie voor je kind

Wellicht heb je er wel eens iets over voorbij zien komen: visolie. Ik had me er ook nooit in verdiept, totdat ik de opleiding tot kindervoedingscoach volgde en het belang van omega 3 regelmatig aan bod kwam. Maar wat is visolie nu precies en waarom zou je het je kind geven? In dit artikel leg ik je uit waar visolie uit bestaat, waarom het een belangrijk supplement voor kinderen (en volwassenen) is en waar je op moet letten als je visolie aan wilt gaan schaffen.


Wat is visolie?

Visolie is een voedingssupplement dat essentiële omega 3-vetzuren bevat (EPA en DHA). Essentieel betekent dat je lichaam het nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken en je daarom binnen dient te krijgen via de voeding. Uit vette vis kan visolie verkregen worden dat rijk is aan deze vetzuren. Vaak worden ze aangeboden als capsule of in vloeibare vorm. Waar je op moet letten bij de aanschaf komt verderop in het artikel aan de orde. Eerst leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen.

Hersenvoeding

Omega 3 is belangrijk voor je lichaam omdat het een sterk ontstekingsremmende werking heeft en een belangrijke rol speelt bij de groei en ontwikkeling van hersenen. Daarnaast draagt het ook bij aan een soepel hart- en vatensysteem, een goed gezichtsvermogen en een gezonde hormoonhuishouding. Met name de rol die het speelt voor de hersenen is erg belangrijk voor kinderen. Dit komt omdat de hersenen zich in de eerste levensjaren veel sneller ontwikkelen dan andere lichaamsdelen. Een goed voorbeeld is een pasgeboren baby: terwijl het lichaamsgewicht van slechts 5% is van het volwassenengewicht, is het hersenvolume al 70% van het volwassen brein!


De eerste levensjaren van een kind kunnen worden gezien als extreem gevoelige periode voor de hersenontwikkeling, waarbij het belangrijk is om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Maar ook na deze periode is het belangrijk om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Het bevordert namelijk de groei van de hersenen, wat weer resulteert in een beter geheugen en betere leerprestaties. In het eerste levensjaar krijgt een kind voldoende binnen via moedermelk of flesvoeding, maar zodra je kind minder melk gaat drinken wordt het lastig om voldoende omega 3 binnen te krijgen via gewone voeding.


Omega 3 en Omega 6

Naast omega 3 is ook omega 6 een heel belangrijk vetzuur. Omega 6 is eveneens van belang voor een goede hersenontwikkeling. Noten, zaden, pitten en dierlijk voedsel zijn de belangrijkste bron van deze vetzuren. Maar nu komt misschien het wel het belangrijkste: niet zozeer het binnen krijgen van de afzonderlijke vetzuren, maar juist de balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren is van groot belang.


Kort gezegd zorgt omega 6 ervoor dat een ontsteking ‘aan’ gaat (wat bijvoorbeeld nodig is als je een wond hebt, want dan moet je lichaam in actie komen) en omega 3 zorgt ervoor dat de ontsteking weer ‘uit’ gaat (zodra de wond weer genezen is).


In ons Westerse voedingspatroon krijgen we echter veel te veel van deze omega 6 vetzuren binnen. Deze vetten worden vaak verkregen door middel van mechanische persing (wat niet natuurlijk is) en worden door fabrikanten verwerkt in allerlei bewerkte voedingsmiddelen (denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, margarine, halvarine, dressings en sauzen).


Als jouw zoon of dochter teveel omega 6 binnen krijgt en te weinig omega 3, blijft de ontstekingsreactie in zijn of haar lichaam ‘aan’, waardoor de ontwikkeling in het gedrang kan komen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen. Daarnaast kan een teveel aan omega 6 (i.c.m. een tekort aan omega 3) ook invloed hebben op het gedrag van je kind. Onder andere bij kinderen met ADHD en autisme worden omega 3 tekorten gezien. Ook lijken omega 3 vetten je kind te kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van diverse allergieën.


Krijgt jouw kind voldoende omega 3 binnen?

Een kind dient gemiddeld dagelijks 450 mg aan visvetzuren binnen te krijgen. Dit kan worden bereikt door meerdere malen per week vette vissoorten te eten, zoals zalm, ansjovis, haring, sardines en makreel. Helaas vinden veel kinderen vis niet erg lekker en krijgen er om die reden te weinig van binnen.


En eten jullie wel geregeld vette vis? Let dan goed op de kwaliteit van de vis. Vervuiling, overmatige visvangst en slechte viskwaliteit van onder andere kweekvis hebben allemaal geleid tot een daling van omega 3 vetzuren in goed verkrijgbare vis, zoals de vis in de supermarkt. Bezoek daarom de viskraam op de markt of een goede viszaak bij jou in de buurt die altijd meer advies kan geven en meer inzicht heeft in de herkomst van de vis. Ook is deze vis veel verser dan vis uit de supermarkt dat er al een hele rit op heeft zitten.


Symptomen die kunnen wijzen op een verhoogde behoefte aan omega 3 vetzuren zijn mentale achterstand, eczeem of andere huidproblemen, allergieklachten, ontstekingsklachten, ADHD en een depressieve stemming. Ook als je geen symptomen ziet bij je kind, maar je wel vermoedt dat jullie te weinig essentiële vetzuren via voeding binnen krijgen, is het een goed idee om visolie te gaan suppleren.

Waar moet je op letten bij het kopen van visolie?

Als je besluit om visolie te geven aan je kind, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten.


1. Allereerst is dat de kwaliteit. Goedkoop is helaas vaak duurkoop omdat ze vaak vol zitten met vulmiddelen, die niets aan je gezondheid bijdragen (of het zelfs kunnen schaden). Bepaal voor jezelf ook of je de herkomst belangrijk vindt. Zelf ben ik erg blij met de visolie van Arctic Blue, die MSC gekeurd is en gemaakt wordt van verse Noorse wilde vis (dus geen kweekvis).


Ook kan je kijken naar de zuiverheid van de visolie, al is dat als consument vrij moeilijk te beoordelen. Als een merk geen cijfers wil delen kan je je natuurlijk afvragen waarom ze dat niet doen.


2. Vloeibaar. Het hangt natuurlijk een beetje af van de leeftijd van je kind, maar doorgaans kunnen ze nog niet zelf capsules doorslikken en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kies daarom voor een vloeibare visolie die voor het hele gezin makkelijk in te nemen is. Een vloeibare visolie kan ook heel goed door wat yoghurt of een smoothie gedaan worden. 3. Inclusief vitamine D. Eigenlijk krijgen wij Nederlanders allemaal te weinig vitamine D binnen en zouden we dit in ieder geval in de wintermaanden moeten suppleren (maar ook daar kan ik wel een flinke blog over schrijven 😉). Kies je voor een visolie waar ook vitamine D in zit, dan hoef je deze niet meer apart in te nemen. 4. Met een smaakje. Er zijn varianten met een smaakje, wat vooral voor kinderen prettig kan zijn. Let er dan vooral op dat dit geen suikers of zoetstoffen zijn maar natuurlijke aroma’s. Kijk hiervoor goed naar de ingrediëntenlijst en Google op ingrediënten waar je over twijfelt. 5. Voor het hele gezin. Omega 3 is niet alleen belangrijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het is onder andere belangrijk voor een gezond hart- en vaatsysteem en de hormoonhuishouding. Kies je voor een visolie die het hele gezin kan suppleren, dan kan dat voordeliger in prijs zijn (1 soort, grotere verpakking of korting indien je meerdere verpakkingen in één keer koopt) en is het bovendien eenvoudiger te onthouden om het in te nemen.

Vegan levensstijl

Ook bij een veganistische levensstijl is het belangrijk om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Verschillende noten, planten en zaden bevatten ook een omega 3-vetzuur, namelijk ALA. Je lichaam is in staat om ALA om te zetten naar EPA en DHA, maar dit proces is erg inefficiënt waardoor je er ontzettend veel van binnen zou moeten krijgen. Gelukkig bestaat er ook een vegan omega 3-supplement, namelijk algenolie.


De vette vissen die aanbevolen worden om te eten, bevatten allen omega-3 omdat deze diersoorten algen eten. Algen zijn dan ook de natuurlijkste en zuiverste bron van deze vetzuren. Algen bevatten van nature EPA en DHA en is daarmee een natuurlijk alternatief voor visolie.


Arctic Blue

Zoals ik al aan gaf ben ik zelf erg positief over de visolie van Arctic Blue. Hij is van hoge kwaliteit, heeft een lichte sinaasappelsmaak en zorgt niet voor een nare nasmaak of oprispingen. Ook is hij iets goedkoper dan bijvoorbeeld het merk Eqology, dat overigens ook van hele hoge kwaliteit is. Het feit dat de visolie voor het hele gezin te gebruiken is vind ik ook een praktisch voordeel. Ik heb daarom besloten om straks als ik als kindervoedingscoach aan de slag ga, ook de visolie van Arctic Blue aan te bieden via de webshop.


Wil jij nu al graag wat meer informatie over deze visolie, prijzen ontvangen of zelfs al wat bestellen? Of wil je wellicht eerst even een sample om te bepalen of het wat voor jouw gezin kan zijn? Laat het me dan even weten door een berichtje te sturen naar 06-11414015 of naar info@okaeforkids.nl.


0 reacties