Hoe laat ik mijn kind meer groente eten? Het is een vraag die ik heel vaak voorbij hoor komen. Over het algemeen zijn kinderen nu eenmaal meer dol op fruit dan op groente en bij veel ouders kan dat tot stress en zorgen leiden. Aan de ene kant zijn de zorgen terecht, want groentes zijn ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Stress is echter nergens voor nodig, want er zijn een heleboel manieren om je zoon of groente meer groente te laten gaan eten! In deze blog vind je dan ook 8 handige tips om je kind meer groentes te laten eten!
1. Kies meerdere momenten per dag
Het grootste punt waar het vaak mis gaat is dat groentes vaak pas bij het avondeten aangeboden worden. Kinderen zijn dan vaak al moe en hebben maar weinig energie voor het avondeten. Laat staan voor het proeven en ontdekken van nieuwe groentes, die dan ook nog 'verplicht' opgegeten moeten worden. Zorg daarom dat je groentes ook op andere momenten van de dag aanbiedt, zodat het niet allemaal aan komt op het avondeten. Verwerk eens een courgette in je bananenbrood, maak een smoothie met komkommer en rode biet, stop rauwkost bij in de lunchtrommel voor school, bak cupcakes met pompoen en zorg dat er voor het avondeten al een snack voor ze is zoals worteltjes met (vegan) yoghurtdip. Klik hier voor lekkere ontbijt- en lunchrecepten.
2. Betrek je kind
Nog een super belangrijke: betrek je zoon of dochter! Als je kind mag helpen bij het plukken, uitkiezen of klaarmaken van het eten, zal je zien dat hij of zij eerder genegen is het ook te proeven. Ga dus samen naar de boerderij of winkel en laat je kind eens kiezen wat jullie vanavond gaan eten. Vergeet ook vooral niet de groentes te laten zien die je zelf niet zo snel zou kiezen, want soms vinden kinderen dat juist de lekkerste groentes! Afhankelijk van de leeftijd kan je zoon of dochter helpen met het snijden van de groentes (tip: super leuk en veilig met een Kiddikutter kindermes) of zelf het roeren in de pan. Gegarandeerd een hogere proef-kans!
3. Biedt meerdere groentes tegelijk aan Voor kinderen kan het heel fijn zijn als er keuze is. Biedt bij voorkeur minstens 2 verschillende soorten groentes aan, waarvan hij of zij er 1 kent. Waarschijnlijk zal de bekende groente als eerste gegeten worden en is er minder spanning om de andere groente te proeven. Onthoud bovendien dat het soms tot wel 15x kan duren voordat een nieuwe groente geaccepteerd wordt. Geef dus niet op als je zoon of dochter iets al 3x heeft geweigerd en probeer de positieve dingen te benadrukken, bijvoorbeeld wanneer er toch een mini hapje geproefd is.
4. Probeer verschillende texturen
Met name voor gevoelige kinderen kan dit nogal nauw komen: de textuur. Als een rauwe wortel niet lekker gevonden wordt, hoeft dat nog niets te zeggen over een gestoomde wortel, een wortelpuree of een wortel uit de oven. Probeer verschillende bereidingswijzen en je zal ontdekken waar de voorkeur van jouw kind ligt (meer lezen over gevoelige kinderen en eten? Klik dan even hier).
5. Maak het gezellig!
'Saaie' bloemkool smaakt een stuk lekkerder als ze het van een vrolijk bord eten en een gezonde smoothie wordt sneller geproefd met een leuke beker en een mooi rietje. Wil jouw zoon of dochter meer groente laten eten? Dan kan het echt helpen om een placemat, bord of kommetje in de favoriete kleur of met een favoriete character van je zoon of dochter te kopen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens hier.
6. Verstop het (af en toe)
Allereerst: groente verstoppen moet geen doel op zich zijn. Het is juist super belangrijk dat we over groente net zo normaal praten als dat we praten over dat lekkere broodje of die zoete aardbei. Toch kan het handig zijn om af en toe wat extra groentes te verstoppen in een saus, smoothie of cake. Heeft je kind er lekker van gesmikkeld? Wees dan ook niet bang om te vertellen wat er allemaal in zat. Benoem dan niet alleen de groente, maar ook de andere ingrediënten. Je zoon of dochter zal beseffen dat het groente heeft gegeten wat eigenlijk hartstikke lekker was!
7. Geef het goede voorbeeld
Kinderen doen wat jij doet, niet wat jij zegt dat ze moeten doen ;) . Geef dus vooral het goede voorbeeld, want als ze zien dat jij als ouder groentes eet, zullen ze eerder geneigd zijn om het ook te proeven. Vind je een bepaalde groente heel erg lekker? Benoem dat dan! Vaak benoemen we alleen die lekkere pasta of dat krokante aardappeltje uit de oven, maar probeer daar eens wat vaker een lekkere groente aan toe te voegen.
8. Verplicht nooit groentes op te eten
De laatste, en misschien wel belangrijkste tip: Verplicht je kind NOOIT om groentes op te eten. Kinderen zullen er juist een afkeer tegen groentes van krijgen en bovendien voelen ze zich dan ontzettend onder druk gezet waardoor de kans nog kleiner is dat ze de volgende keer iets nieuws zullen proeven. Je wilt voorkomen dat ze denken dat papa of mama hen niet lief vindt omdat ze hun boontjes niet op hebben gegeten. Juist wanneer je het los laat ("Je hoeft het niet op te eten") zal je zien dat je kind zich vertrouwd voelt aan tafel en open staat voor om iets te proeven. Dat laatste kan je overigens wel stimuleren door aan te geven dat je het fijn zou vinden als hij of zij het in ieder geval even proeft. Maar onthoud dat dwingen echt een averechts effect zal hebben, niet alleen nu maar ook op latere leeftijd.
Als niets lijkt te werken
Heb jij bovenstaand allemaal al eens geprobeerd en lijkt je kindje echt al het eten te weigeren? Dan is er misschien meer aan de hand en kan het verstandig zijn om eens samen te kijken wat er speelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje angst heeft voor nieuwe voeding (wat vaker voorkomt dan je denkt!) of dat bepaalde klachten een rol spelen. Schroom niet om mij een berichtje te sturen als je meer vragen hebt (info@okaeforkids.nl). En heb je een succes opgedaan naar aanleiding van deze blog? Dan vind ik het super leuk om dat ook te horen, bijvoorbeeld door mij te taggen (@okaeforkids) op Instagram.
Opmerkingen