top of page
Zoeken

Eet- en drink tips voor een lange autorit of (vlieg)reis naar je vakantiebestemming!

Vakantie! Hebben jullie een lange (auto)reis voor de boeg? Dan is het fijn goed voorbereid zijn met de nodige voedzame tussendoortjes, zodat je zoon of dochter niet continu om eten vraagt en bovendien niet misselijk wordt van alle zoetigheden. In deze blog deel ik daarom mijn vakantie voedingstips voor onderweg. Omdat het ook op de vakantie bestemming verstandig is om enigszins gezond en gevarieerd te blijven eten heb ik ook een deel 2 geschreven waarin ik tips deel voor op je vakantiebestemming.


Als je een flink eind moet rijden (of vliegen) naar je vakantiebestemming, kan ik je echt aanraden om wat voorbereidingen te treffen voor de snacks onderweg. Als je namelijk veel eten neemt dat 'leeg' is qua voedingswaarde (denk aan kale crackers, chips, (afbak)broodjes met enkel zoet broodbeleg, soepstengels, enz) en veel suiker bevat zal dit flinke schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Je zoon of dochter zal hierdoor juist nog vaker om eten gaan vragen en eerder hangerig of jengelig worden.


1. Voedzame snacks

Kies daarom voor voedzame snacks die ook eiwitten en goede vetten bevatten. Zodoende blijft de bloedsuikerspiegel meer in balans en zal je kind langer verzadigd raken. Maak bijvoorbeeld een bananenbrood en wat dadelballetjes (dat kan je nu al doen en hoeft niet vlak voor vertrek nog te gebeuren), vries ze in en haal ze vlak voor vertrek uit de vriezer. Je hebt dan de hele reis voedzame snacks bij je. Het kan ook nog simpeler door een notenmix mee te nemen (let op bij jonge kinderen, dan is notenpasta als beleg veiliger) met wat gedroogd fruit, of door gezonde kant en klaar dadelreepjes te kopen, zoals deze van Dalicious:


Vergeet ook zeker niet wat vers fruit en snackgroente mee te nemen; niet alleen voor de vitamines, maar ook voor het vocht en de vezels!


2. Lekvrije drinkbeker

Geknoei op de achterbank, in het vliegtuig of in de strandtas voorkomen? Neem dan een lekvrije drinkfles van Camelbak mee. De flessen zijn écht lekvrij en ook beschikbaar in thermos variant, zodat het drinken met gemak de hele dag koel (of juist warm) blijft.

Camelbak thermosflessen (foto door Levenmetspikkels)

Vliegtuig tip (van een klant): Zet het tuitje van je Camelbak fles bij het opstijgen omhoog (i.p.v. ingeklapt). De druk bouwt anders namelijk op en dan is de eerste slok nogal heftig of krijg je alsnog geknoei in de cabine.

3. Thermos food jar

Vertrekken jullie heel vroeg in de ochtend en wil je graag een warm (of juist koel) ontbijtje aan je kind geven? Dan is een thermos food jar ideaal. Maak een warme havermout pap, apple crumble mix of juist een koele fruitmix klaar en doe deze in de food jar. Het eten blijft tot 6 uur lang warm en 8 uur lang koud in de food jar. Ook ideaal om te gebruiken wanneer je een dagje weg gaat.


4. Vermaak onderweg

Als kinderen heel vaak om eten (of iets lekkers) vragen kan dit enerzijds dus komen doordat ze veel zoetigheden eten, wat juist leidt tot nog meer zin in snacks en snoep. Soms kan het echter ook zijn dat er sprake is van een heel andere vraag, maar weet een kind dat niet goed te verwoorden en vraagt het daarom om eten. In het geval van een lange vakantie reis kan het bijvoorbeeld zijn dat je zoon of dochter zich verveeld of dat het meer aandacht van je wil hebben. Soms wil een kind juist intellectueel uitgedaagd worden, maar dit speelt meestal minder tijdens een vakantie.Zorg dus dat je voor onderweg leuk vermaak bij je hebt, zoals een leuk doeboek, spelletjes of een leuke knutselmap met kleurplaten, stickers en puzzeltjes. Wat ook erg leuk is voor zowel onderweg als op je vakantie bestemming, is een placemat to go. Deze placemats zijn er met verschillende leuke prints zoals dino's, vlinders en sprookjes en is aan twee zijdes in te kleuren. Er zitten stiften en een handig opbergtasje bij. Is de placemat helemaal vol? Dan kan je hem gewoon even uitwassen en daarna is hij weer klaar voor gebruik!


5. Zoek vooraf je tussenstops uit

Omdat wij elektrisch rijden gebruiken wij altijd een planner voor de tussenstops van onze vakantiereis. Dit is misschien even wennen, maar heeft ook als voordeel dat je kunt kijken wat de voorzieningen op de locatie zijn en voorkom je dat je bij elke stop een Mac Donalds in gaat. Voor zover mogelijk kiezen wij bestemmingen waar een bakkerij, restaurant of supermarkt bij (in de buurt) zit, zodat er wat meer keuze is qua eten. We zoeken niet per se op een speeltuin, maar als die er is, is dat natuurlijk een pré. Als kinderen tussendoor lekker even kunnen bewegen is dat niet alleen fijn voor hun energieniveau, maar ook voor de spijsvertering!


Benieuwd wat mijn voedingstips zijn voor op je vakantie bestemming? Klik dan hier om door te gaan naar deel 2 waarin ik nog meer eet- en drinktips geef!


Hopelijk hebben jullie ook iets aan deze reistips voor onderweg. Je vindt alle handige producten voor onderweg ook terug op deze pagina. Heb je nog een vraag aan mij? Stuur dan gerust een berichtje!

0 opmerkingen

コメント


bottom of page