top of page
Zoeken

Groente verstoppen in het eten van je kind: wel of geen goed idee?

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

Heb jij een kieskeurige eter die haarfijn minuscule stukjes groente uit het eten weet te vissen? Of komt je zoon of dochter qua variatie niet veel verder dan komkommer en tomaat en wil je weten hoe jij je kind meer groente kunt laten eten? Dan heb je vast wel eens het advies gekregen om groente te 'verstoppen' in een smoothie of baksel. Maar is dit nu juist wel of niet verstandig om te doen bij jonge kinderen? In deze blog lees je er meer over!


Groente hoort er (gewoon) bij

Allereerst is het belangrijk dat je als ouder groente eten niet extra speciaal of bijzonder maakt. Onbewust zijn we vaak geneigd de nadruk te leggen op het eten van groente (die zijn toch het meest belangrijk??) waardoor kinderen het gevoel krijgen dat er iets bijzonders met die groente is. Dit kan zorgen voor extra spanning (hoe zal papa of mama reageren als ik dit ga proberen?) wat de kans groter maakt dat er juist niet geproefd gaat worden. Groente hoort er -net als de rest van de maaltijd- gewoon bij, dus leg hier vooral niet teveel nadruk op en maak er geen groot probleem van als het niet opgegeten wordt.


Voldoende variatie aan groente

Dit klinkt natuurlijk leuk, maar soms is het toch lastig om voldoende (verschillende) soorten groente binnen te krijgen. Ze leveren immers veel vezels, vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor opgroeiende kinderen. Het verwerken van groente in smoothies, sausen en baksels is dan een handige manier om er meer van binnen te krijgen en de voedingswaarde van de maaltijd te verhogen. Je kunt immers nooit teveel groente eten en om die reden stimuleer ik het alleen maar om groente te 'verstoppen' in je bananenbrood, smoothie of tussendoortje.


De belangrijkste regel

Er is slechts één belangrijke regel: het mag geen vervanging zijn van de 'gewone' groente tijdens een maaltijd. Voor de acceptatie van gezonde voeding is het namelijk heel belangrijk om groentes te kunnen herkennen. Als je alleen maar groentes verstopt en er geheimzinnig over doet, is de kans groot dat kinderen er juist minder van willen eten als het in herkenbare vorm op hun bord ligt. Wees dan ook niet bang om je zoon of dochter na het smikkelen van die brownie te vertellen dat hij gemaakt is van zoete aardappel en rode biet, of dat er wortel zit in de dadelballetjes. Haal de volgende keer samen de boodschappen en laat hem of haar meehelpen met het maken ervan. Zo zal je zien dat je kindje leert dat groente er gewoon bij hoort en op allerlei manieren gegeten kan worden!


Recepten met groente

Wil je ook zelf aan de slag maar heb je nog wat inspiratie nodig? Je kunt groentes verwerken in smoothies, dadelballetjes, bananenbrood en dus zelfs brownies. Kijk eens hier bij alle recepten waar ik groente in heb verwerkt!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page