top of page
Zoeken

6 verkoelende eet- en drinktips bij warm weer of een hittegolf

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

Bij warm weer is het natuurlijk extra belangrijk dat kinderen voldoende vocht binnen krijgen. Sommige kinderen drinken echter juist slecht bij warm weer en dat kan heel lastig zijn. Als ouder wil je natuurlijk ook niet continu met een drinkfles achter je kind aan lopen, maar wat werkt dan wel? Ook de eetlust van kinderen verminderd vaak met warm weer, terwijl ook dit minstens zo belangrijk is. In deze blog deel ik daarom onze favoriete eet- en drinktips voor warm zomerweer!



1. Gekoeld drinken, zoveel mogelijk zonder suiker

Kinderen die volop spelen en misschien wel zwemmen met warm weer hebben vaak het meeste zin in drinken dat lekker gekoeld is. Kies bij voorkeur voor water met wat ijsblokjes of ijsthee (bijvoorbeeld op basis van Kinderthee) en vermijd suikerhoudende dranken aangezien dat uitdroging kan bevorderen. Je lichaam moet namelijk harder werken om de suikers af te breken en te verwerken en dit kan leiden tot een verhoogde urineproductie, waardoor je dus nog meer vocht verliest. Wil je het drinken graag de hele dag lekker koel houden en niet na hoeven te denken of het drinken wel in de schaduw staat? Schaf dan een (dubbelwandige) thermosfles aan; dan heb je gegarandeerd koel drinken. Bovendien zorgt een rietjesbeker er ook voor dat er geen wespen in het drinken kunnen komen.



2. Pimp het drankje!

IJsblokjes in een vrolijke vorm of ijsblokjes gemaakt van water gemengd met fruitpoeder, vers fruit of gedroogde bloemen maken een drankje nét wat leuker en motiveert je zoon of dochter zodoende meer om te gaan drinken. Verse stukjes fruit in het water geven niet alleen een subtiel zoet smaakje maar vrolijken het water ook meteen op. Voeg ook eens een beetje verse munt toe; dat heeft namelijk een verkoelend effect op het lichaam!


3. Ga voor groente en fruit!

Wil je zoon of dochter nog steeds maar weinig drinken? Geef dan een lekker schaaltje vol fruit (en groente) dat vol zit met water! Er zijn namelijk heel veel soorten groente en fruit die voor meer dan 80% uit water bestaan. Zo krijgt je kind vocht én vitamines binnen. Hieronder vind je een lijst met voeding waar veel water in zit en dus ideaal is om te hydrateren:


  1. Komkommer (97% water)

  2. (Water)meloen: hoe kan het ook anders, de watermeloen zit bomvol met water! Met maar liefst 95% water spant hij de kroon onder het fruit en is het een ideale dorstlessende snack.

  3. Tomaten (95% water)

  4. Sla (95% water)

  5. Aardbeien (92% water) Let op: aardbeien behoren wel tot de meest bespoten groente- en fruitsoorten, dus kies bij voorkeur de biologische variant (of uit eigen tuin)

  6. Paprika's (92% water)

  7. Perzik (89% water)

  8. Sinaasappel (87% water)

  9. Appels (86% water)

  10. Blauwe bessen (85% water)

4. IJsjes!

Uiteraard kunnen ijsjes op deze lijst niet ontbreken! Kies voor (zelfgemaakt) waterijs indien je extra vocht wilt geven aan je kind. Wordt er juist weinig gegeten? Ga dan voor bijvoorbeeld een yoghurtijsje (volle yoghurt is rijk aan eiwitten en vetten) of zelfgemaakt roomijsje met bijvoorbeeld banaan en avocado! Ook kan je eenvoudig verse groente of groentepoeder toevoegen aan ijsjes. Extra inspiratie nodig? Bekijk dan eens onderstaand receptboek!



5. Verkoelende snacks

Een verkoelend tussendoortje hoeft natuurlijk niet altijd een ijsje te zijn. Bevroren fruitstukjes zijn ook heerlijk, net als dadelballetjes die je pas vlak voor het geven uit de vriezer haalt. Bekijk bijvoorbeeld eens deze dadelballetjes met wortel of deze met aardbeien poeder. Ook heerlijk als tussendoortje: frozen yoghurt snoepjes! Bekijk hier het super eenvoudige recept, dat je maakt in een siliconen ijsblokvorm of bonbonvorm.


6. Koud avondeten

Het avondeten kan al helemaal lastig zijn voor kinderen als het heel erg warm is. Probeer gedurende de dag al groente en fruit aan te bieden (zie tip 3) en leg de lat voor het avondeten wat lager. Het kan helpen om koud avondeten te maken, zoals een koude soep (gazpacho), koude pasta (bijvoorbeeld met deze leuke spelletjespasta op basis van linzen) of een smoothie bowl! Dat is een net iets dikkere smoothie (gebruik bijvoorbeeld iets meer yoghurt of banaan), maar dan in een kommetje en voorzien van allerlei lekkere toppings. Voeg groente toe aan de smoothie en strooi er als topping bijvoorbeeld gehakte nootjes, kokosrasp en eetbare bloemetjes over. Ziet er fantastisch uit en hartstikke voedzaam!


Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips voor warme zomerdagen (of vakantie) en gaat het eten en drinken goed. Ben je toch ongerust over de vochtinname van je zoon of dochter? Gebruik dan ORS en raadpleeg áltijd een arts als je kind bijna niet meer plast en/of je twijfelt of je kind uitdroogt.


Heb je nog een vraag aan mij? Stuur me gerust een berichtje en ik help je graag verder. Groet, Ilona

0 opmerkingen
bottom of page