top of page
Zoeken

Lieve opa's en oma's,

Dit keer een blog speciaal voor jullie. Omdat ik weet dat veel van jullie eigen kinderen worstelen hoe ze dit onderwerp op een positieve manier ter sprake kunnen brengen. Ze begrijpen heel goed dat jullie ontzettend dol zijn op de kleinkinderen. Ze vinden het ook helemaal niet erg als de regels bij opa en oma nét even wat anders zijn dan thuis. Want daar zijn jullie immers opa en oma voor, nietwaar? Veel leuke dingen doen, lekker vies worden, de muziek net wat harder dan thuis en speelgoed opruimen... dat komt later wel. De kleinkinderen worden vaak lekker verwend door jullie en dat is helemaal niet erg, alleen... verwennen met ongezond eten, dat is toch echt even een ander verhaal.


Ik leg jullie graag uit waarom verwennen met koek, snoep en limonade niet zo'n goed idee is (hoe goedbedoeld ook), hoe jullie de kleinkinderen op een andere manier kunnen verwennen en vooral ook hoe er nog steeds lekker gegeten en gedronken kan worden bij jullie thuis!



Een paar feiten op een rij

Tegenwoordig heeft maar liefst 14% van de kinderen overgewicht. 14%! In de jaren 80 was dit nog maar 7% en inmiddels is het percentage kinderen met overgewicht dus verdubbeld. Het heeft alles te maken met wat we eten en drinken en ons gedrag omtrent eten. De gangpaden in de supermarkten staan vol met zwaar bewerkte en verslavende, suikerrijke producten die zeker niet meehelpen om ons gezonder te laten eten. Suiker lijkt haast een soort blinde vlek te zijn in vergelijking met roken en alcohol. Niemand wil de laatste twee voor hun (klein)kind, maar grote hoeveelheden suiker lijken 'prima' te zijn en het zou zelfs zielig zijn als een kind niet met snoep verwend mag worden. Dat terwijl suiker écht heel slecht is.


Wist je bijvoorbeeld dat suiker (samen met snelle koolhydraten) vaak de hoofdveroorzaker is van ziektes en klachten als:

  • Overgewicht en obesitas

  • ADHD, concentratieproblemen, leerstoornissen en agressief gedrag

  • Diabetes type 2

  • Huidproblemen zoals eczeem en puistjes?

Ook ziektes die op volwassen leeftijd ter uiting komen kunnen hun grondslag al in de kinderjaren hebben liggen. Het is dus echt heel belangrijk dat kinderen niet teveel suiker binnen krijgen.


Volgens de Wereldzondheidsorganisatie kan een kinderlichaam maximaal 3 suikerklontjes per dag verwerken (een volwassene ongeveer 5 suikerklontjes). Vaak krijgen ze echter tussen de 35 en 45 klontjes per dag binnen! Logisch dus dat het aantal kinderen met eerder genoemde klachten maar blijft stijgen.



Het is een optelsom

Dat ene koekje in de ochtend en die paar snoepjes in de middag lijken misschien niet zoveel, maar vergis je niet! Zoet beleg op brood, appelsap of limonade, een felgekleurd toetje en die halve krentenbol bij de bakker: het telt allemaal mee. Wist je bijvoorbeeld dat 1 glaasje diksap al 4 suikerklontjes bevat? Met andere woorden: al 1 suikerklontje meer dan de totale hoeveelheid suiker die een kind op een dag kan verwerken! Bovendien heeft suiker 'overeten' in de hand waardoor een kind snel een verstoord verzadigingssysteem kan krijgen en veel meer gaat eten dan het eigenlijk nodig heeft.


Een ander groot nadeel van het eten van iets ongezonds, is dat je het eet in plaats van iets wat het kind écht nodig heeft. Een kind in de groei gebruikt alles wat hij binnen krijgt om het lichaam te bouwen waar het de rest van zijn leven op terugvalt. Een gebrekkige voeding in de eerste levensjaren kan (bewezen!) bijdragen aan een verminderde ontwikkeling van organen, immuunsysteem, zenuwen en hersenen.


Een kinderlichaam moet groeien en heeft dus goede bouwstoffen nodig, die met name in groente en fruit, eiwitten (zoals ei, noten & zaden, kip) en goede vetten (uit kokos, avocado, vis en cacao) te vinden zijn. Een handig weetje: als je suikers (uit bijvoorbeeld een snoepje, koekje, maar ook fruit) combineert met eiwitten of vetten, zal de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en een kind zich ook meer verzadigd voelen. Combineer dus gerust iets zoets met wat (gehakte) nootjes of een notenpasta, wat extra pure chocolade (minimaal 70%) of een stukje kip of ei.



Gezond en lekker kunnen prima samengaan!

Misschien klinkt bovenstaand nog wat tegenstrijdig, maar er zijn echt heel veel lekkere snacks en maaltijden te vinden en verzinnen die ook nog eens gezond zijn. En nog leuker: die je samen met je kleinkind(eren) kan maken. Wat dacht je van deze vrolijke dadel-lollies, gekleurde popcorn, banaanpannenkoekjes, yoghurtsnoepjes, appel-kaneel wafels, wortel cakejes, een natuurlijk gekleurde yoghurtbowl, blauwe bessen muffins of gekleurde spread voor op brood? Ook 'kant en klaar' is er verantwoorder broodbeleg te vinden, bijvoorbeeld deze chocospreads die alleen gezoet zijn met dadels.



Een feestje? Ook taart en ijs kan een heel stuk verantwoorder (en is nog steeds heerlijk), kijk maar eens hier!





Vergeet tenslotte ook het drinken niet, want limonades en vruchtensapjes worden niet voor niets ook wel 'vloeibare snoepjes' genoemd: ze zitten vol met (fruit)suiker maar hebben geen verzadigend effect waardoor het allemaal additionele suikers zijn. Geef liever gewoon water, water met stukjes fruit of kinderthee: net zo smaakvol als limonade, maar dan zonder suiker en zowel warm als koud te drinken.


Nog meer recepten kan je hier vinden. Het is ook super leuk om samen in de keuken aan de slag te gaan! Onthoud dat jouw kleinzoon of kleindochter het liefst verwend wil worden met liefde en aandacht.

Als je dat combineert met verantwoord lekkers, geef je je kleinkind het mooiste cadeau: een gezond en gelukkig lichaam!

Kortom: ga vooral het gesprek met je (schoon)zoon of -dochter aan en bespreek samen wat jullie een goede balans vinden wat betreft gezond/ongezond. Respecteer het ook als zij geen geraffineerde suikers willen geven aan hun zoon of dochter. Dit doen ze namelijk niet om jullie te 'dwarsbomen', maar in het belang van jullie kleinkind!


Nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur met gerust een berichtje, dat kan hier. Tips en leuke recepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (helemaal onderaan de pagina) of volg me op Instagram.


Groetjes, Ilona

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page